Filtrera
Stäng

Så fiskar du | Makrill | Fiskeprofessorn

Så fiskar du | Makrill | Fiskeprofessorn

Makrill är en tonfisk i miniatyr. En fiskart som verkligen ger järnet så fort den känt krokens stål greppa tag i dess käft. Längs Västkusten kallas den för Gaisare, blåbär, gåting och den mindre makrillen för spirr. Faktum är att just makrill är och förblir sommarfisken nummer ett för många Västkustbor.


Att makrillen är släkt med tonfisk syns på dess spolformade kropp.


Sommar, sol, semester och makrill. Många förknippar havets trimmade torped med just detta. Makrillen är lika folkkär för Västkustborna som Allsång på Skansen är för Stockholmarna. Inte för att jag påstår att Sanna Nielsen luktar fisk eller så, misstolka mig inte, utan för att detta är konkret fakta. Ska jag vara helt ärlig ser Sanna bra mycket bättre ut än en makrill, och denna fiskart tycker jag är riktigt fager. Oavsett hur du fiskar efter makrill är fisken vacker att vila ögonen på, en höjdare på matbordet och en pilsnabb kämpvillig sportfisk. Lika schyst för Omega 3 jägare och muskelbyggare som för fiskaren som har barnasinnet kvar. För är det någon gång en fiskare börjar skratta och njuta av fisket är det när makrillen blixtsnabbt rusar kors och tvärs efter hugget.

När kommer makrillen?

I skiftet maj till juni månad börjar de första större stimmen anlända den svenska västkusten. I takt med att dagarna går infinner sig både större individer och ännu fler stim. Visserligen fångas ströfiskar tidigt i maj men generellt är det inte lönt att fiska efter makrill tidigare än slutet av maj och början av juni. Vissa år, beroende på temperatur och andra faktorer kommer de större stimmen inte förrän runt midsommar. Det är då Västkusten invaderas av hungriga makrillar som är här för att äta upp sig på främst småsill (stagg), tobis och för att föra avkomman vidare.

Undantaget är Gullmarsfjorden som har en egen övervintrande population. Under augusti månad drar sig vissa stim med makrill allt längre ut från kusterna och lever fram tills den åter drar till sina övervintringsplatser ute på öppet hav. Andra stim håller sig varma somrar kvar långt in i september beroende på var på Västkusten vi befinner oss. Trålbefriade Öresund håller årligen grov makrill speciellt under augusti och september.

Makrill på hösten

På hösten drar merparten av de mindre individerna åter mot djupare vatten i Skagerack och Nordsjön för övervintring på 150-200 meters djup. Kvar hittar vi främst den grövre makrillen som nu huserar på 20-40 meters djup, ofta i skarven mellan mjuk och hård botten, i branter, över vrak samt på grundflak. Den grova makrillen väger ofta mellan 1-1,5 kilo, men årligen fångas fiskar uppemot 2 kilo. Ibland till och med större, den största spöfångade svenska makrillen vägde hela 3,074 kilo och fångades på Svaberget utanför Smögen den 29 oktober 1995. Makrillen stannar kvar ända in till slutet av november, enstaka ännu längre. I takt med den globala uppvärmningen kanske rent av makrillen på sikt kommer att finnas kvar året runt förutom i Gullmarn, den som lever får se…

Fiskemetoderna att fånga makrill på är många. Fisken är en tacksam sportfisk som i frenesi gapar efter allt som rör sig lockande och verkar ätbart. En ätmaskin som frossar när vi har den som gäst. Kanske inte så underligt då makrillen mer eller mindre går på diet under den kalla årstiden. Sommartid är lika med makrill. Jag har vid ett flertal tillfällen upplevt hur enorma stim med makrill trängs från botten ända upp till ytan, speciellt ovanför vissa produktiva vrak som håller bra med byten. Då är det svårt att bli utan fisk.

Ränndörj

Bland de äldsta metoderna är ränndörj, det vill säga en tyngd i linändan och en massa upphängare, ofta i form av små blänken, vilka får släpa efter båten via ett par utriggarstänger. Vid hugg halar fiskaren för hand hem makrillen. En gammal tradition som fortfarande lever kvar bland Västkustens nostalgiker. Oavsett är det en effektiv metod att leta upp var makrillen befinner sig.

Dagens sportfiskare fiskar makrillen med främst häckla med allt från ett par upphängare till närmare tio stycken. Två är för lite, tio för mycket. Lagom är tre till fem upphängare som inte sitter allt för tätt. Som tyngd används en pilk på ungefär 100-200 gram. Lättare är inte att föredra då makrillen precis som sillen har en tendens att sno ihop tacklet till ett nystan när pilken väger för lite. Väljer du häckla med 5 upphängare: välj pilk på minst 150g.

Makrillhäcklor

Det finns massor med färdigknutna makrillhäcklor för den inte gillar att binda sina egna flugor, eller för den som vill att det ska gå snabbt. Själv kör jag en mix. Köper färdiga häcklor och binder mina egna flugor precis som jag vill ha dem. Knyter därefter mina egna tacklel. Då vet du vad tacklet innehåller för då är det du själv som väljer lina, krok och lekande med beteslås. Jag binder gärna mina egna makrillflugor i svart-silver eller grön-vita färger, detta för att flugorna ska imitera makrillens basföda småsill och tobis. Lackar huvudet med tvåkomponents epoxylim för maximal hållfasthet, gärna med tillsatt glitter eller färgpigment som attraktor.

Som tackellina använder jag minst 0,50 mm nylonlina av kvalité, ofta 0,60 mm, för får du på ett gäng kilofiskar som alla vill åt olika håll är tackellinans grovlek här till en klar fördel. Krokens storlek bör ligga på mellan 1/0-3/0, stort tycker somliga, men makrillen är en glupsk jägare med en mun som lätt sväljer sill på 15 cm. Då är storleken på en 3/0 krok en bagatell att sluka. På köpta häcklor är många gånger avståndet mellan varje upphängare ungefär 20 cm, lite väl tätt då det ringa avståndet gör trassel oundvikligt förr eller senare. Prova att binda egna och låt avståndet vara runt 30-35 cm mellan varje upphängare. EL-GE har allt inom flugbindning och tackeltillverkning. Har du ännu inte provat på att binda dina egna flugor, gör det! Det är inte alls så svårt som många tror…

Makrillen fångas på många olika metoder

Makrillen fångas från egen båt, turbåt alternativt från land. Kustspinn med ett drag och en fluga som upphängare är ett tackel som ger allt från makrill till havsöring. Flötmete är en annan metod som fungerar bra både till havs och kustnära. Nackdelen landbaserat är att makrillen inte alltid befinner sig nära eller kring kusterna. Lokalkännedom, rapporter från andra sportfiskare och rätt tid är a och o när det gäller allt fiske. Speciellt när det gäller fiskarter som ideligen simmar. Makrillen befinner sig ena sekunden nära botten nästa nära ytan. Dels på grund av att makrill saknar simblåsa, dels för att arten ständigt är på jakt efter föda under dygnets ljusa timmar. Flötmetar du från egen båt ökar chanserna till ett lyckat fiske. För då kan du fiska enklare med flera spön. Ett som fiskar på 5 meter, nästa på 7 meter, det tredje på 9 meter och så vidare. Pröva dig fram för bästa resultat, ibland huserar makrillen på 15-20 meter, ibland en meter under ytan, ibland bottennära. Väder och vind och tillgången på bytesfiskar styr var makrillen för stunden håller till. Danskarna metar nästan uteslutande med hel eller halv tobis, speciellt i Öresund och Store Bält. Andra bra agn är småsill (stagg) eller strimlor på 7-10 cm utav sillfilé.

EL-GE:s fysiska butik i Göteborg säljer stagg i burkar för 29:-/asken, eller 100:- för 4 styck.




Mäska in makrillen från egen båt

Mäskning lockar effektivt fram makrillen till dina krokar. Fyll en nätsäck (hittas bl.a. hos Lantmännen Granngården, finns 109 butiker i landet, eller på webben) med sill eller annan fisk som fångats, gärna mosad för bättre dofteffekt. Placera säcken via ett tunnare rep och till exempel några stenar som tyngd inne i säcken på det djup fisken verkar hålla till. Prova 3-10 meter under båten och sänk allt eftersom. En annan bra mäskningsmetod är att antingen för hand slänga ut ett gäng småbitar utav klippt eller hackad sill (strimlor eller liknande) rätt i havet. Alternativt ifall din båt har låg motorbrunn och vattnet böljar så pass att vågorna skvalpar in med jämna mellanrum. Då slänger du enkelt i sillstrimlor i motorbrunnen och får på så vis en halvautomatisk mäskning som lockar fram både makrill och näbbgädda.

Syns makrillen på ekolodet?

Många gånger har jag fått frågan varför inte makrillen syns på ekolodet? Det ligger lite sanning i det påstådda, med det är inte därför fisken saknar simblåsa, det är ju ända en levande massa som rör sig, och det snabbt, vilket är en del av ”gåtan”. Gårdagens ekolod hade svårt att rita upp makrillen på ekolodets skärm då fisken som sagt rör sig kvickt hela tiden. Dagens ekolod, speciellt de i färg visar makrillen som små långsmala gula till röda streck (beror på inställningar och vilket ekolod) som hela tiden flyttar sig fram och tillbaks på skärmen. Strunta i ekolodets autoläge och kör manuella inställningar. Känsligheten och bildhastigheten skruvas upp till nära max och med tiden lär du dig se skillnad på just makrill, annan fisk, maneter och all möjlig bråte som finns i speciellt strömkanter. Med andra ord ganska likt stim av fjärsingar som även dessa syns på ekolodet. Och du, ställ inte in lodet med fisksymboler, då är allt fisk på skärmen, även maneter…

Matcha makrillen med din flugutrustning

Oavsett ifall du väljer häckla med pirk, kustfiske eller flötmete är det till makrillens favör ifall utrustningen anpassas efter fiskens storlek. Finns ingen större mening i att vräka upp makrill på spön som inte böjer sig eller lina som aldrig går av. Får jag chansen provar jag gärna att fiska efter makrillen med ultralätt utrustning. En fiskemetod som aldrig upphör att förvåna, för liksom fisket till en annan dimension. En annan metod jag ofta brukar är flugfiske. Finns ofta med ett enhands flugspö när jag åker till havs. AFTM i klass 5-7 fungerar bra. Sjunkande lina när fisken befinner sig lite djupare. Flytande lina när krubbet käkas nära ytan. Bra är då att ha med en rulle som du snabbt skiftar spole med olika linalternativ, alternativ två tacklade spön. Makrillen skyggar sällan för båten så det räcker vanligtvis med korta kast. Linans tafsspets bör vara minst 0,25 mm då det är fart på fisken, flugvalet är inte så kinkigt när fisken är i stöten, vilket den oftast är. Krokstorlek 2-1/0 då dessa inte är lika tunga att kasta med som krok i storleken 3/0. När fisken står djupare är det naturligt svårare att presentera flugan smidigt, men med riktigt snabbsjunkande lina går det hyfsat ändå. Matchas en makrill över kilot via ett flugspö ger det sportfiskaren en adrenalinkick som sent ska glömmas. En slags inhemsk variant av bonefish.

Trolla upp makrillen

En annan metod som är effektiv när den grova fisken går djupare under speciellt hösten är trolling med antingen dipsy-diver, sänken framför betet eller allra bäst via en eller två djupriggar. Ett trollingspö är ju redan från början sladdrigt i sin helaktion och ger rätt känsla när makrillen hugger. Betet kan vara en wobbler, ett skeddrag, en dodger med en tubfluga släpandes bakom eller hel tobis/småsill tacklat i en liten beteshållare. Nackdelen med trolling efter makrill är att fisken sällan rusar rätt akterut utan väljer sidospåret alltför ofta. Då säger det sig själv att ibland uppstår problem när det trollingfiskas med mer än en djuprigg. Men det underhåller ju alltid någon…

Makrillen verkar bli som allra mest aktiv precis när solen går upp/ner i horisonten. Visst hugger den från gryning till skymning, men det är ofta en topp när makrillen simmar nära ytan vid både soluppgång och solnedgång.

Makrillfiske tilltalar en mångfald sportfiskare, men det finns en baksida – städningen efteråt. Fjäll, fjäll och åter fjäll, överallt! Har du fiskat från egen båt och är relativt noggrann får du en uppgift att lösa. Har du några tips, hör gärna av dig. Fjäll från makrill, näbbgädda och sill går mig på nerverna. Det är delvis därför jag hellre väljer att fiska efter den grova höstmakrillen, eller X-makrill som den kallas i Hälleviksstrand. Sedan kan man ju undra hur bränd gaisare klingar, jag menar, det är väl inte många som vet att det betyder rökt makrill mer än Göteborgarna – det skulle vara Sanna Nielsen i så fall…




Några turbåtar som kör ut på bland annat makrillfiske:

Oberon – Lysekil

Skeppare Bernt Larsson kör allt från vanliga turer till specialarrangemang.

Tel.nr: 070-643 66 88 eller http://www.oberonfishing.com/

Pequod - Göteborg

Skeppare Linus Norin kör allt inom havsfiske, ring och kolla för info.

Tel.nr: 0733-92 81 82 eller http://www.pequodfishing.se

Clipper – Varberg

Skeppare Pontus Bengtsson, Carsten Kjeldsen & Allan Dantoft kör turer i Kattegatt, allt från vanliga turer till längre specialarrangemang.

Tel.nr: 0340-121 79, mobil: 0707-46 00 07 eller http://www.msclipper.se/

Asterix - Träslövsläge

Skeppare Johnny Andersson & Classe Yngvesson kör allt från makrill till vrakfisketurer. Även turer till den danska ön Anholt.

Tel.nr: 0727-31 14 53, hem: 0340-67 08 04 eller http://www.asterixhavsfiske.se/

Vandia & Tärnö – Helsingborg

Skeppare Thomas Nilsson och Niklas Nielsen kör turer i Öresund efter allt från plattfisk till torsk och makrill.

Tel.nr: Vandia: 0703-80 95 44, kontor 0706-92 65 71 eller http://www.helsingborgsbatarna.se/

Fakta makrill:

Latin: Scomber Scombrus.

Storfiskregistrets krav på nål: 1,2 kilo.

Svenskt sportfiskerekord: 3,074 kilo, Svaberget 1995.

Norskt sportfiskerekord: 3,474 kilo, Stölefjorden 1997.

Danskt sportfiskerekord: 2,440 kilo, Öresund 1996.

Visste du att…

…folk slutade äta makrill under andra världskriget för att man trodde att makrillen åt lik efter människor som flöt i ytan efter bl.a. minsprängningar.

…Qlunn är fornnordiskt namn för makrill.

…ett jätteexemplar på 3,5 kilo – 71 cm ska enligt uppgifter vara världens största fångade makrill (silltrål utanför Marstrand).

…makrill är Bohusläns landskapsfisk.

…makrill är en vitaminbomb med höga halter utav allt från Vitamin D till Omega 3. För en vuxen man räcker det med 108 gram makrill för att du ska få i dig dagsbehovet, motsvarande 84 gram för en kvinna utav just trendiga och hälsosamma Omega 3.




Utrustning

 

Haspel. multi, räkneverksrulle. Valet är ditt. Det mesta fungerar såvida du inte väljer det absolut billigaste. Därför väljer jag att lista några set för den som vill komma igång med makrillfiske. Med just räkneverksrulle har du bra koll på vilket djup makrillen för stunden befinner sig samt när de är mer svåra att hitta. Är det större stim är det mer eller mindre bara att släppa/kasta ut din häckla med pilk eller kasta ut ditt valda drag.

 


Skriv en kommentar
Kommentarer
2020-10-10 15:04
Hej !
Tack för er mycket intressanta berättelse om makrill. Vi är två japanska gubbar bosatta i Stockholm som älskar både att fiska och äta makrill.  
Vi brukar åka till ett ställe nära Sognefjorden i Norge, 2-3 gånger om året och sitta still i en liten båt och fiska, men det blev inte i år p.g.a.covid-19.
Vi letar därför efter något drömställe, långt bort från nöjesställen, vid Västkusten, och bo och fiska.

Vi undrar om makrillprofessorn känner till något sådant ställe och kunna ger oss något tips.  

Mvh.
Hide Tanisawa
h.tanisawa@gmail.com
2022-09-17 12:27
Vilken SUPERLÄSNING! Jag har fiskat makrill (Härön Skärhamn)sedan jag var liten tös 4år, mormor väckte mig kl 04.30 bästa tiden då var vi ute på rätt plats vid 05.00 slängde i draggen 4-5 båtar låg runt i kring, så fort ngn drog
ropade man "hur många famn har du" Alla ljög om rätt famn.. Hemligt! På med stagg mäter upp 7 famn stilla o tyst njuter.. Surrar lite i linan,manet lr
Ingenting satsar på vittling en stund går ner till "böön" o upp 1 famn
Vi ränndörjde ibland men man känner inte av makrillen lika starkt när den hugger  inte som när man ligger still..
Att lägga skeddegarn är fruktansvärt spännande!!!
Jätteroligt att jag hittade denna sida
Må så gott
Häl.Michela
2023-07-01 16:01
Hej!
Ett tips för att slippa så mycket fjäll i båten efter makrill ha en stor plastlåda och gör ett lock (eller om det redan finns ett lock) och gör ett hål på mellan 15-20 cm och då kan makrillen hålla på utan att det skvätter så mycket i båten. Man kan också ha lite kraftigare plast att sätta fast i hålet och skära ett kryss så täcker dessa flärpar även hålet alternativt lägga över en handduk.
Tomas Önnered