Filtrera
Stäng

Så fiskar du | Rödspätta | Fiskeprofessorn

Så fiskar du | Rödspätta | Fiskeprofessorn

Rödspättan är en av mina favoriter att havsfiska efter. Spännande, proper, delikat på matbordet och ibland så lynnig att få att hugga. Men så kommer dagen då allt klaffar och ett nytt personbästa (pb) kan förgylla din dag. Det är jakten på den stora rödfläckiga plattfisken som driver mig att gång på gång lägga massor med timmar med tacklet fiskat i bottenregionen. Oavsett om jag fiskar i Sverige eller Norge. Nu i maj månad drar fisket igång på allvar, sedan är även hösten en bra period.

Utrustning

Haspel eller multirulle? Använd det du gillar mest. Själv kör jag uteslutande med multirulle till detta fiske ihop med ett spö som väger lite. Det tycker jag ger bäst känsla.

Pimpa ditt tackel

Självklart kan du fånga rödspätta på det mest enkla byggda tackel. Personligen föredrar jag en hel del tingel tangel, det vill säga pärlor, spinnare, lysslang, lockskedar etcetera. Ska förklara lite närmare;

  • Pärlor: Det var framlidne nestorn Jens Ploug Hansen som verkligen testade detta med olika knappar och pärlor ovanför kroken. Gång på gång, vid kustfiske, visade sig att en knapp i pärlemor som satt 4 cm ovanför gav flest hugg. Idag är det få som använder knappar, utan här är det pärlor som finns i alla dess storlekar och färger som gäller. Just färgen pärlemor tror jag personligen är såpass effektiv därför rödspättan äter massor av mindre blåmusslor som är pärlemorfärgade på dess insida. Jo, jag har öppnat mer än en magsäck. En större rödspätta har inga problem med att bita sönder ett mindre skal. Sedan finns det andra musslor som är mer vita. Experimentera med både storlek och färger. Många anser att gula pärlor är rätt medicin till Öresunds rödspättor och skrubbskäddor. En sak är säker - pärlor lockar plattfisk.

  • Spin-n-Glo: en amerikansk lättviktsspinnare som verkligen snurrar. Jag har skrivit om denna tidigare i fiskepress och använt den sedan 1980-tal då jag själv importerade dem. Till plattfisk fungerar den helt kanon. Hittills har den för oss levererat rödspätta upp till 3,7 kilo. Den högg en makrillstrimla som fiskade efter en glidande bom med 2 meter tafs och Spin-n-Glo i vit/rosa färg.

  • Lysslangen fyller två uppgifter. Dels syns den bra, dels stabiliserar den själva tafslinan så den presenteras på rätt sätt. Återigen - gul är en uppskattad och effektiv färg. Tjocklek på 2 mm är ett bra val. Oavsett, lysslang ihop med pärlor är inte bara snyggt för våra egna ögon utan det uppskattas, eller rättare sagt, drar till sig plattfisken till din agnade enkelkrok…

  • Glidande bom: varför glidande bom? Jo, det är ett sätt där du enklare uppfattar när rödspättan huggt ditt agn. Då har du en större chans, speciellt om du är ovan, att kroka fisken innan den hunnit svälja agnet. Här använder jag 0,50mm nylon och kör 0,40mm som släptafs efter bommen där jag knyter en upphängare minst en halvmeter ovanför ändkroken. I och med att du har tunnare släpats förlorar du generellt bara släptafsen vi eventuellt bottennapp. Är rödspättan på hugget räcker det med en tafs på 1 meter, trögare fiske - öka tafslängden.

Ofta säger en bild mer än tusen ord, därför hänvisar jag till bilden som visar ett mycket populärt och grymt bra plattfisktackel som passar bland annat rödspättan.

Hur fiskar jag?

Tacklet ska fiskas på bottnen, därför kan det till en början vara svårt att känna skillnad på hugg och blåmusslor när man driftfiskar från båt. Men efter lite spenderad tid i det salta vattnet lär du dig att känna vad som är vad. Nappar rödspättan med en serie snabba knyckar är det inga problem, när den är försiktig är det svårare. Tid vid vattnet ger kunskap, det finns inga genvägar. Är du ouppmärksam hinner rödspättan ibland svälja båda dina agnade krokar om du kör med just två i ditt tackel vilket jag gör utom när jag ”dunkar” den rödfläckiga.

Dunka pirken i botten - funkar inte bara på havskatt utan även när du ska locka rödspättan till hugg. Kommer aldrig att glömma när min dotter gjorde sitt första nedsläpp i en brant där jag höll båten mot strömmen. Några dunk i botten med pirken och dess agn och hugget med stort h var ett faktum. Rödspättan vägde 3,4 kilo. Huggen kommer oftast när du lyfter pirken en bit ovan botten så att enkelkroken med dess agn precis lättar. Här kör jag med storlek 3/0. En schyst rödspätta har inga problem med den storleken och de minsta är jag inte intresserade av. Tafs på 20-25 cm räcker gott. Tänk på att du lyfter mer än dessa centimeter så agnet ”svävar” ovanför.

Driftfiske - för ytströmmen eller vinden båten med en fart av 0,3-0,7 knop är det optimalt. För långsam, eller för snabb drift kan kompenseras med backen ilagd där du rattar aktern mot vågorna. Funkar till den grad vågorna inte blir svårhanterliga.

Spinn - här kastar du ut från båten och vevar sakta in tacklet med spinnstopp efter varje ”jiggrörelse”. Alltså ett slags långsamt jiggfiske där du som fiskare fokuserar att hålla tacklet på botten. Speciellt effektivt när det strömmar lite eller när du har ankrat din båt. Strömmar det inget alls brukar rödspättan vara apatisk och hugger inte förrän det börjar strömma igen.

Vilken tyngd / pirk använder jag?

Jag föredrar en pirk på 75-110 gram. Lättare om det går för ström och vind. Wiggler 100 gram i färger som heter Krabba Fluo, Öresund och Helsingborg är givna val där du plockar bort trekroken och sätter dit ett lekande i varje fjäderring.


Vilket agn ska jag använda?

Tänk färskt agn! Borstmask är ett kanonbete. I Öresund köper du färsk borstmask på den danska sidan där du enkelt angör bryggan precis nedanför shopen. 18-20 borstmaskar kostar i skrivande stund 50 DKR, 100 gram 60 DKR. Vid bra fisken behövs 500 gram för en dags fiske om ni är två i båten. Här finns även färsk sandorm, tobis under säsong med mera.

Enkelkrok i storlek 1-1/0 är ett bra val i Öresund.

Länk: http://www.helsingorbaadudlejning.dk

Kokt skalad räka fungerar bra om du inte kan skaffa färska nämnda agn. Tänk på att du köper räkor med skal av kvalité, de sitter klart bäst på kroken. Byt ofta, ett urvattnat agn fiskar klart sämre. Anpassa kroken efter räkans storlek, krokens böj bör vara i närheten av din valda räkas böj.

 





Min egen komponerade tafs hittar ni här



Huvudlina och tackellina

Använd flätlina i dimensioner mellan 0,15-0,20mm. Öresund och mer strömmande vatten: 0,15-0,17mm. Norge och större rödspättor 0,18-0,20mm. Fireline Crystal är en lina jag använder, så även Tracer Braid som är tvåfärgad och växlar färg. 75 cm svart, 75 cm gul. Denna lina är lätt att se för oss fiskare. Crystal som är vit blir näst intill osynlig i vattnet. Som tackellina väljer jag oftast 0,40-0,45mm fluorocarbon.

Flätlina

Berkley Crystal

Berkley Tracer Braid

Climax miG Extreme Braid


Tackellina:

Climax Fluorocarbon

 

Egen båt eller turbåt

Visst går det att fånga rödspätta från land, speciellt i vårt grannland Norge. Här måste jag starkt rekommendera båt. Har du ingen egen, lugn, det finns turbåtar i Öresund… Kolla bara så att de kör riktat efter rödspätta den dag du tänkt åka ut på ”pillemete”:

 

Fyra trailerramper

Var hittar jag rödspättan?

Våren, då speciellt maj och juni är en bra period i vårt egna land. Sand är bra områden att söka på men bäst är grusbottnar. Här lever blåmusslor och alla tänkbara bytesdjur. I skarven mellan sand och grus är en plats du ska lägga mer tid på. Du hittar rödspättan där havsvattnet strömmar. Djup mellan 8-12 meter är bra här i Sverige. I Norge, då speciellt de norra delarna hittar du rödspättan i strömsatta sund som är 4-7 meter och precis som i Sverige över strömsatta grundområden där djupet pendlar mellan 10-15 meter. Likaväl hittar du den på branter där djupet snabbt kan gå ned från 15 till 35 meter eller mer. Rödspättan ligger med förkärlek i riktigt skarpa branter. Ungefär: här trodde jag aldrig att en plattfisk skulle lura. Kolla på ditt digitala sjökort, men glöm inte för den sakens skull ett papperssjökort. Innan fisket kommer till skott bör du reka platser på www.eniro.se, klicka på karta och sök där du tänkt fiska. Klicka därefter på sjökort i högra hörnet. Både Sverige och Norge finns representerat. Mycket smidigt!

 

Sverige

Maj, juni, oktober och november är suveräna i Sverige. Milda vintrar kan december ge bra fiske. Lappen i Öresund är mer än välkänt. Här finns arten i mängder, därmed inte sagt att den är på hugget precis när du gästar platsen. Egen båt - kolla var turbåtarna huserar.

 

Norge

Maj, juni, augusti och september är en bra månader i Norge. Tidvattnet spelar stor roll. Vändning mellan flod till ebb (hög-respektive lågvatten) är alltid hett. Givetvis kan du fånga rödspätta andra månader än de nämnda som är ett förslag. Ibland får du en fin rödspätta när du vevar shadjigg efter hälleflundra vilket bevisar hur stort byte de egentligen kan ta.

Andörja

En plats jag rekommenderar. Idylliskt så det förslår. Här har vi fångat rödspättor på närmare 4 kilo. Men - dessa är inte lättfångade. Här gäller tålamod och åter tålamod. Det kan vara i princip stendött i många timmar, rätt som det är hugger en serie granna rödspättor. Straumbotn och syd om Lemmingvaer är heta platser, men ibland finns här så mycket mindre torsk och kolja som hinner före nästan varenda rödspätta till din agnade krok.

Bokar gör du här: info@fiskanorge.se

Havöysund

När det finns gott om tobis i närheten på rätt områden är sällan rödspättorna långt borta. Har vi många tillfällen fått fina spättor på kokt räka där både en och två stora tobisar hängt ut med sina stjärtar 5-10cm, något som ser suspekt ut. Detta bevisar som sagt hur glupska dessa plattfiskar egentligen är. Har du möjlighet att få tag på färsk tobis så prova detta. Har några av mina allra största fångade rödspättor på just tobis som i Norge ofta är rejäla till storleken. Tobis leker grunt på våren och det är därför bland annat rödspättorna passar på att fylla magsäcken när tillfälle ges. Här får du ofta hälleflundra på ”pillemetet” som även de gillar räka. Branter, strömsatta sund och vikar är alla platser värda att prova. Guiderna har koll på läget.

Bokar gör du här: http://www.nordic-sea-angling.se/sv/

Åndalsnes

Ännu en plats är Romsdalsfjorden där det finns fina rödspättor i Isfjorden och mynningen av Rauma älv.

Bokar gör du här: http://www.isfjorden-feriehus.net

C & R

Rödspättan befinner sig ofta i större antal på rätt plats som kan vara enbart några kvadratmeter. Fiska därför med mottot att nästa fiskare ska få ett bra fiske nästa gång, nästa år du eller andra besöker området. Fylla frysen hör inte hemma här…

Rullar (multi)

Budget / Nybörjare: Ambassadeur Black Max

Mellanklass: Ambassadeur 6500CS Pro Rocket

Proffsens val: Ambassadeur Revo Toro Beast

Spö

Budget / Nybörjare: Pezon & Michel Oceaner Egjig


Mellanklass: Abu Garcia Veritas Öresund

Proffsens val: Sportex Absolut jigging


Haspelset: Abu Garcia Seafishing

 

Kuriosa

Tobis heter sand eel på engelska. Detta för att tobisen, speciellt vid lågvatten i Norge och England, gräver ner sig i sanden och sticker upp med sitt huvud med övrig kropp nedgrävd. Ett beteende ett hela stimmet har inte bara enstaka individer. Det går att gräva upp tobis i Norge vid lågvatten, detta har jag provat ett par gånger med bra resultat. Men då måste du känna till var du ska gräva. Levande tobis (förbjudet i Norge) är ett grymt bra bete på rödspätta, slätvar och piggvar.




Skriv en kommentar
Kommentarer
2018-09-10 23:41
hej på er jag jagar efter ett pillemetespö  fisket i Öresund.
tycker ni fortfarande att detta spö häller hög klass Abu Garcia Veritas 2.0 Öresund 7,2ft 50-130g
2024-01-24 11:43
bra artikel om spätta fiske