Filtrera
BLACK WEEKEND - ÅRETS STÖRSTA REA!
Stäng
BLACK WEEKEND - ÅRETS STÖRSTA REA!

Vrakfiske från turbåt på västkusten | EL-GE Anders

Vrakfiske från turbåt på västkusten | EL-GE AndersTips


Bra att ta reda på vart ekolodssensorn är placerad under båten och försöka ta den eller en plats nära. Varför? Jo då är ni på plats för vad skepparen ser/siktar på sitt ekolod.

Fiska smart
Ta bort trekrok och sätt dit en gummimack eller enkelkrok, kör med max en upphängare. Jag brukar knyta tacklen med Climax Haruna leader nylon 0.70 till 0.80, märker man att det börjar komma upp fisk i +10kg så brukar jag ta bort upphängaren då en dubble där fiskarna väger 10+ så kan det bli lite svettigt att lyfta upp dom så dom går fritt från vraket. En av andledningarna varför jag inte brukar köra med grövre tafsmaterial är att jag vill att linan kommer gå av vid någon av knutarna på på tafsmaterialet när man sitter fast i vraket utan att riskera spöbrott eller något annat otrevligt. Brukar ha en 10-15st färdig knutna tackel så det går snabbt att tackla om och man kan förtsätta fiska.

Bild på Climax Haruna Seamaster Leader 50m

Pilkar 
Kör nästan uteslutande med typ Varholmens Spjutet 300 - 600g beroende på drift och strömförhållanden. Spjutet pilken är lite formad som en torped och sticker snabbt & rakt ner mot botten och brukar fiska bra på både torsk och sej (om du märker att du trasslar mycket med dina grannar på båten så öka vikten på pilken).

Bild på Varholmen Spjutet Pilk 250gr

Tackel 
Brukar använda en upphängare som oftast består av en Varholmen rosa eller självlysande bläckfisk i storlek 10/0 el 12/0 eller en enkelkrok i storlek 6/0 till 10/0 med en twintail jigg eller en shadjigg alternativt en stor grubb/maskjigg ofta i kraftiga fluofärger. Om det är trögt och det nappar dåligt var snabb med att testa andra metoder efter andra arter. Tex gör ett släptackel på ca en 1-1.5m och häng på en maskjigg och fiska upp den sakta från botten och upp till ca 20m över vraket och se om blekan är på hugget. Eller sätt på en bit fisk och släpa over botten för att se om långan är sugen.

Bild på Varholmen Bläckfisk Häckla Pink

Spö 
Brukar ha med mig lite olika utrustningar, ett lättare(upp till 250g) en lagom(20-30lb upp till 400g) och en (30-50lb 600g+). Sportex Absolut Jigging 250gSportex Jolokia 30lb och 50lb.

Rullar 
Penn Fathom med stjärnbroms eller leverdrag i storlek 20-25 funkar kanon, även Daiwa och Maxel har ruskigt bra rullar som även funkar upp i Nordnorge, dessa kostar dock lite mer 2500 - 5300:-. Rullarna är laddade med bra flätlinor i dimensioner mellan 0.17mm till 0.30mm typ Climax MiG som is the shit.

Den turbåten som jag brukar åka med och rekommenderar är Göteborgs Havsfisketurer. Han kör allt från kortare makrill turer till 16+ timmars långturer efter storsej och naturligtvis vrakfiske runt skagen och gulerev.

Vill ni skaffa er mer kunskap om havsfiske och vrakfiske så rekommenderar jag att ni spanar in Havsfiskeboken som skriven av Markus Lundgren och Lennart Waje.

 

 

Ut och fiska med er nu! //Anders

Skriv en kommentar