Filtrera
ALLT TILL DITT VINTERFISKE KLICKA HÄR!
Stäng
ALLT TILL DITT VINTERFISKE KLICKA HÄR!

Vrakfiske efter Bleka

Vrakfiske efter Bleka

Sedan några tillbaks så har jag använt surprisetackel och en eller två riggade gummimaskar när jag fiskat på vraken. Denna fiskemetod är extremt effektiv på bleka, men fungerar även på andra arter som torsk och sej.  Tacklet är väldigt enkelt, jag kör med ca: 3m 0.60mm nylon, ett lekande, en tyngd (100g – 400g) beroende på drift eller stömförhållande, en tunntrådig enkelkrok storlek #5/0 - #6/0 och en gummimask 15cm – 30cm i några olika färger.

Färgen på jiggen har en viss betydelse... Ljusare färg tidigt på dagen och mörkare längre fram på dagen. Anledningen att jag kör med 0.60mm lina och en tunntrådig enkelkrok är att när man fastnar i vraket (vilket händer ibland) så försöker jag först och främst räta ut kroken för att komma loss, går inte det så har 0.60mm linan en lägre brottstyrka i knutarna än vad knutarna på flätlinan har. Så man blir mer eller mindre aldrig av med flätlina eller lämnar kvar tyngd, jigg eller liknande i vraket. Innan vi går in på fisketekniken så skall vi gå igenom vad som behövs och hur för att knyta ett surprisetackel. Ta fram ca 3m lina, gör en upphängarknut på mitten.

I upphängarknuten skall du fästa tyngden. Ta bort en 10-15cm lina från ena sidan, knyt sedan fast (1) enkelkroken där, trä på jiggen på kroken(använd gärna lite superlim på kroken så sitter jiggen fast ordentligt), (2.) I andra änden knyter du fast ett lekande där du senare kommer att fästa din huvudlina. Se till att den delen av tacklet där lekandet sitter skall vara en 10-15cm längre yttersta biten av masken för mindre trassel.

A. Lekande

B. Ca 1.5m lina ner till knuten

C. Upphängarknut

D. Vikt/Pilk

E. ca 130cm lina

F. #5/0 – #6/0 mjuk långskaftad krok t.ex Kamasan 950u

G. 15cm – 30cm maskjigg

Fisketeknik:

Släpp ner till vraket och fiska sakta upp (ca: ett vevtag i sekunden) till en 15m ovanför vraket, släpp ner och börja om. Svårare än så här är det inte. Man kan med fördel använda en räkneverksrulle så man inte släpper hela vägen ner utan strax ovanför.

Favoritturbåt:

Göteborgs Havsfisketurer

Blekan är en underskattad kämpe och en väldigt god matfisk och finns i ganska stora mängder på vrak 40m – 100m+

Skriv en kommentar