Filtrera
Stäng

Vårvibbar | Team-Albin

Vårvibbar | Team-Albin

Det är inte mycket som krävs för att man ska vakna upp ur den slags dvala som på något sätt funnits i kroppen sedan tidig höst. Som havsöringsfiskare är det hela ganska enkelt. Plötsligt ser man en krokus i vägkanten eller så träffas man av de första solstrålarna som faktiskt värmer. Att jag skriver denna text just idag är bara ytterligare ett bevis på hur snabbt allt vänder.
Vi är i slutet av februari och redan har det varit dagar då man fått en föraning om vår men idag, den 24 februari 2019, känns det som den första riktiga vårdagen.


@lucasflyfishing

Havsöringsfisket på västkusten är speciellt, för att inte säga unikt. Det är flera faktorer som gör detta. Först och främst så är säsongen bara 6 månader. Det i sin tur gör att säsongsstarten och all uppladdning inför den gör varenda västkustfiskare taggad till tänderna då det väl är dags. På gott och ont ska sägas.
Sedan har vi miljön och mängden fisk. Det är inte ovanligt att man under våren lyckas lura ett dussin fiskar under en tur, ibland två dussin. Storleken har dessutom blivit bättre med åren och prickar man rätt kan flera av fiskarna vara över 50cm. Men även dagar då fiskelyckan lyser med sin frånvaro har vi en kust som bjuder på en enorm variation. Sökandet efter hugget blir aldrig tråkigt eller enformigt.

Jag har själv inte fiskat öring längs ostkusten och ska därför inte uttala mig om det men har provat lyckan både i Skåne och längs de danska kusterna. Det fisket har sin charm och kusten där har ju också viss variation men när det blåser snålt kan det vara svårt med grumligt vatten eller för grov sjö. Det kan dessutom vara långt till skyddade platser. Här på västkusten är det aldrig långt till en plats skyddad av vinden och bakom varje udde finns något nytt att upptäcka.


@lucasflyfishing
 
Oavsett var man fiskar efter denna salta öring så tror jag vi alla delar något väldigt speciellt. Det är svårt att förklara för någon som inte fiskar vad det är som lockar med att stå utvadad i två plusgrader en tidig aprildag och släppa tillbaka fisk man fångar. Eller varför man bara måste ut och pricka högvattnet trots att det blåser storm.
 
Nu blickar jag fram emot den första april. Jag har redan börjat hålla koll på mjölkpaketen man köper. ”Bäst före”-datumet närmar sig april, och när mjölken går ut i april är det alltid en lite spänd förväntan som infinner sig. Då känns premiären inom räckhåll.
 
Det är en stor glädje som sprider sig i kroppen de där första vårdagarna vid havet. För egen del, helst i sällskap av vänner. Många har sina premiärställen, platser som traditionsenligt ska besökas första dagen för säsongen. Vissa ser dagen som en social händelse då man träffar andra fiskare ute längs vattnet. Man delar historier och erfarenheter. Andra flänger runt från plats till plats för att se så mycket som möjligt redan första dan. Det kan vara effektivt men inte sällan kan man summera dagen med att man suttit av en stor del av fisketiden i bilen.
 
Förra årets säsongstart var inget vidare för egen del. Först en kall start, sedan, PANG! Och så blev det sommar. Nä, en långsam vår vill jag se. Som så många gånger tidigare vill jag testa nya ställen, nya flugor och tekniker. Och som så många gånger tidigare kommer jag att återvända till mina favoritställen, fiska med mina favoritflugor och använda mina vanliga tekniker. Det är ju lite så det är trots allt. När våren anländer är det så mycket man tror att man ska hinna men verkligheten kommer ikapp. Jobb, familj, vänner. Allt ska hinnas med. Se till att njuta av vårsolen i april. Försök ta vara på nuet, lägg undan telefonen. Vi vet alla hur det kan vara då man en trög fiskedag tar en paus. Medan man fikar försöker man övertyga varandra om diverse orsaker till att fisket är trögt. Vinden blåser från fel håll, fel fluga eller att man inte har turkepsen på sig. Sedan avslutar man sin fika, kaffetermosen åker ner i väskan och man greppar spöt. Plötsligt är fisken där! Det är vad en paus kan göra.


@lucasflyfishing
 
Ta vara på pauserna, hitta en bergsskreva i skydd för vinden. Luta dig tillbaka och lyssna på världens mest förvånade fågel. Låt tiden göra jobbet.
 
Fridens!
 
/Albin

Bilder från: @lucasflyfishing

Skriv en kommentar