Filtrera
Stäng

Vad var det som hände?

Vad var det som hände?
Efter en tid med mycket jobb och mycket fiske är det dax för en liten uppföljning av mitt fiske den senaste tiden.

I slutet på juni drog jag och ett gäng upp till min pärla i Nordland för att fiska lax i 10 dagar. Denna resa har vi gjort  5 år i rad och vi tröttnar aldrig på denna älv och dess människor. I år skulle det visa sig att vi skulle ställas inför de tuffaste förhållanderna någonsin. Älven fiskar bäst på 50 kubik och en temp på 10-14 grader, vi hade under veckan mellan 100 och 280 kubik och en temp som aldrig steg över 7 grader. Nåväl vi fiskade i alla fall hårt och belöningen lät inte vänta på sig.

En i gänget landade redan andra dagen en fin lax på 8 pannor så trots hög och kall älv gick det att komma till tals med lax. Mitt fiske vaknade till liv dag 4. Det började som en helt vanlig morgon med tidig väckning, kokkaffe vid älven och konstaterande att vattnet inte såg nå vidare ut. Jag gick min första repa över en rätt strid pool med en avslutande nacke. I mitten av poolen känner jag ett gott sug i linan och laxen är krokad. Fisken vandrar upp i poolen och jag sätter hård press på den, efter ca 7 minuter börjar fisken vackla i strömmen och vi tror att allt ska gå vägen. Då plötsligt släpper kroken sitt fäste och laxen får sin frihet. Jaja, jag har tappat lax förr och bryts inte ner alltför mycket utan går upp och tar en macka.

10 minuter senare går jag ut för att ta min andra repa, på precis samma fläck hugger ytterliggare en lax. Denna fisken känns stor, jag håller fisken i mitten av poolen ett bra tag. Efter 5 minuter får laxen ett tokrus och vänder på klacken och drar ner 50 meter mot nacken, jag känner att jag måste få stopp på den och låser mer eller mindre rullen, fisken gör då ett hopp och landar på sidan, därefter släpper kroken och jag står som ett fån med uppgiven blick. Fisken uppskattades till runt 10 kilo och är en fisk jag sent kommer glömma. Den natten drömde jag mardrömmar om tappade laxar och det faktum att jag tappat mina 5 senaste norgelaxar.Dagen efter fick jag min revanch och landade en lusad 5 kilos på nästan samma ställe. Resten av resan gick älven hög och vi passade på att prova fisket i en närliggande smålaxälv. Då även den flommade hade det sprutat upp laxar som låg mellan 1 och 4 kilo. Jag hade förmånen att landa 3 laxar på ett eftermiddagspass. Fiskarna var lusade och bjöd på riktigt bra fight i den lilla älven.Vi provade även fiske i Saltströmmen, med vindar på 15m/s och regn som piskade oss i ansiktet blev vi (och våra simmsjackor) verkligen testade. Vi bjöjds i alla fall på bra fiske, makrill på nära kilot, sej på 4-5 kilo och en torsk på 3 kilo från land. Sista dagen lossnade det för den i gänget som hade gått laxlös. Han landade inte mindre än två laxar på 7,5 och 10 kilo. Det blev således en lyckad resa för oss alla.Nu står jag i startgroparna för mitt Grönlandsäventyr. Jag ska under 20 dagar vara guide åt två olika grupper som ska ge sig i kast med den storvuxna havsvandrande rödingen som stiger i de grönländska älvarna på sommaren. Det blir mitt andra år på Grönland och det ska verkligen bli spännande. Rapport och bilder kommer när jag är hemma i slutet av augusti.Ursprungligen publicerad 2012-08-05
Skriv en kommentar