Filtrera
Stäng

Tips för att pröva på Ismete | EL-GE John

Tips för att pröva på Ismete | EL-GE John
Man hör mycket om att Ismete är fusk och att det ska vara ''enkelt'' att fånga en gädda över 10 kg på ismete men det är absolut inte sant. Ismete kan vara oerhört frustrerande och det kan lätt gå flera pass utan att man fångar något, men det finns också chans på att ha ett fantastiskt roligt fiske om man prickar rätt.
Ismete är en metod där du kan välja ut en plats som du tror på och fiska den statiskt med naturligt bete, vilket betyder att om du har en plats där du vet att det går stor fisk så är det med lite tid ganska säkert att det kommer kliva på något stort till slut. Själva metoden Ismete gör också att du kan bedriva ditt fiske under hela året vilket fungerar som ett bra och roligt komplement till det fiske du håller på med under resterande tid på året.
För att kunna ismeta så behövs självklart is, detta är ju ett problem vi har nere på västkusten vilket gör att man ibland blir tvingad till att åka till kallare breddgrader.
Syftet med denna text är att ge lite tips och trix för er som vill börja med Ismete.



Utrustning:

Det första du behöver vid ditt ismete är en isborr. En borr som är minst 200mm tjock är att föredra(det finns flera olika typer av borrar såsom eldrivna, bensindrivna, borrar med koppling till skruvdragare och såklart den vanliga manuella borren).
Den bästa typ av rulle till ismete är en multiplikator rulle då man vill gärna ha iallafall 60-70 meter av en tjock nylon lina i minst 0,40 men ju tjockare desto bättre. Den är också smidig då du kan frikoppla enkelt och när det hugger är det bara att veva och göra mothugg.
Det finns väldigt många ismetespön på marknaden men dom flesta fyller sin funktion, inte så mycket att fundera över här då det återigen inte krävs så mycket utav ditt spö. Har du däremot mycket tjock is där du bor kan det vara till din fördel med ett längre ismetespö. När jag säger tjock is så menar jag 50cm eller tjockare och då är det bra att ha ett långt spö som du kan sticka ner i hålet när du fightar fisken och undviker att iskanten ligger och skaver mot linan. Vilket kan resultera i linbrot.
Vippa
När det kommer till din ismete vippa så tycker jag dom med klämma är att föredra då det är enkelt att fästa din lina. Här kan man ju göra egna vippor och då kan det vara bra att tänka på att dom ska synas så bra som möjligt. En väldigt viktig detalj är att du fäster en ålpingla på vippan så du hör när det fäller.
Spöställning
Det finns flera olika typer av spöställningar till ditt ismete i flera olika prisklasser men jag vill att dom ska vara så simpla som möjligt. Själva syftet med spöställningen är ju att hålla fast vippan.
Kroktackel
När det kommer till ditt kroktackel då finns det en video där jag visar hur du gör det. Det finns att köpa färdigt men det är busenkelt att göra själv (då har du även koll på vilken krok och wire du använder och kan styra det) .

Ett par isdubbar är jätteviktigt ifall ni ska ut på isen! Man vet aldrig ifall det är någon undervattensström som gör att isen blir att gå igenom och med ett par isdubbar så tar du dig enkelt upp igen ifall olyckan skulle vara framme.

Frysplugg
Om det är väldigt kallt där du fiskar så är det bra att ha en frysplugg. Den droppar du lite t-röd på som gör att hålet håller sig isfria.
Ett kulbly på 8 gram tycker jag är lagom!
Riggning
Du börjar med att trä på din frysplugg på linan(ifall du har en då självklart). Sedan trär du på ditt sänke och knyter på ditt ismete tackel. Mer än så är det inte!
Hur du ska tänka när du sätter ut dina spön:
När du ska sätta ut dina spön så ska du leta efter struktur i vattnet, alltså inte bara sätta dom vart som helst.Det är även viktigt att du har bra översyn på dina spön så att du lätt kan se när det fäller.
Jag brukar sätta ut mina spön på kanten av en djuphåla eller djup kant eller grundtopp (en väldigt bra grej är att kolla djupet med ett bärbart ekolod, men ett pimpelspö med ett sänke fungerar också). Jag brukar börja att sätta ungefär 4/6 spön 1 meter under isen och resterande 2/6 nära botten. Om det då hugger flera gånger nära isen så tar jag dom djupare spöna och sätter dom nära isen och tvärtom.

Om du ska fiska en djuphåla så hade jag satt spöna på det här viset. Dom röda prickarna representerar dina spön.
Om du ska fiska en kant eller grundtopp så hade jag satt spöna på det här viset. Dom röda prickarna representerar dina spön.

Jag hoppas att ni får användning av det jag skrivit och att vi syns på sjön!

Skriv en kommentar