Filtrera
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!
Stäng
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!

Testkörning av linor | Tim & Albin | www.el-ge.se

Testkörning av linor på Sage LL Trout och Scott G

Att få en go känsla för ett flugspö kan vara enkelt. Det räcker ofta att svänga och klämma på ett Premiumspö för att habegäret ska väckas. Valet föll slutligen på Sage LL Trout 9#5 även om Scott G lockade med sin skönhet. Albin valde däremot Scottspöet. Det var alltså spön främst för torrflugefiske vi båda sökte. Och att hitta ett som handen gillade, var som sagt inte svårt. Värre visade det sig vara med val av lina.

Både Trout LL och Scott G är känsliga instrument. Här blir val av fluglina extra viktigt. Vikt och klumplängd samt front- och baktapering spelar stor roll.

Under sensommaren och hösten har en handfull linor med olika egenskaper testkörts på de båda spöna. Ibland har det blåst, andra dagar har sjön legat spegelblank.

3 linor hängde med när vi körde sista testet. Inomhus i idrottshall. Det var Rios Gold Elite och Rios Technical Trout Premier samt Scientific Anglers Mastery VPT. Båda Rio-linorna är uppdaterade med senaste teknologi och bägge i klass 5 flyt.

Snabba fakta om Gold Elite:

  • Låg stretch genom Connect Core plus
  • 14,3 meter klump
  • SlickCast som ger mjukhet, bättre skjutegenskaper och extra lång hållbarhet samt Maxfloat för bättre flytförmåga.

Technical Trout Premier

  • 15,8 m klump
  • SlickCast som ger mjukhet, bättre skjutegenskaper och extra lång hållbarhet samt Maxfloat för bättre flytförmåga.

SA VPT

  • 13,4 m klump
  • Sharkskinmönstrad tip


 

Rio Gold Elite och Scott G

På kort distans jobbar spöet riktigt bra med Gold. Linan söker högre hastighet och kombinationen laddar snabbt på kortare distans. När vi förlänger kasten och håller mer lina i luften blir det mer tungkastat och presentationen klumpigare. Vi får heller inte det sköna häng i linan vi ville åt vid harmoniska torrflugekast.

Rio Gold Elite och Sage LL Trout

Här kom linan mer till sin rätt. Fantastiska skjutegenskaper och stabila linbågar. Med full klumplängd ute upplevde vi möjligen linan som något tung, men fortfarande helt ok. Vi testade från flytring samt i motvind och inomhus. Vid kast från flytring och i motvind märktes linans kvalitéer mest. Grymma skjutegenskaper och aningen aggressiv fronttapering hjälpte här.

Rios Technical Trout Premier

Väljer att sammanfatta linan mot båda spöna då upplevelsen var likvärdig. Linan var en fröjd att kasta ihop med dessa spön. Ordet smör är vår bästa synonym för känslan rakt av på samtliga distanser. Härligt häng och mycket precisa presentationer. Technical klarar sig mindre bra i vind samt från flytringen. Där gör sig Gold bättre enligt oss.

SA VPT

Vi upplevde VPT´n som klart sämre i precision på kort distans än båda Rios linor. Däremot ökade stabiliteten i takt med kastlängen. Tillägger att VPT´n bara testades inomhus under en kort stund.

Sammanfattning

Technical trout och Scott G är ren magi för torrflugefiskaren. Precis samma med Sage LL. Handen i handsken.

Rio Gold är grym på något snabbare spön. Kör den på Radian och du vill inte sluta kasta. Gold funkar även på Sage LL men det märks att linan är något mer all-round än vad spöet föredrar. Framförallt vid kast med mycket lina i luften. Kör den inte alls på Scott G.

Tillägg: Slickcast känns verkligen. En skön mjukhet i linan som saknats vid presentationsfisket. Huruvida det ökar linans livslängd får vi återkomma till.

Tim & Albin

Skriv en kommentar
Kommentarer
2020-12-22 18:50
Men vpt, då? Den funkar perfekt för single spey, t ex. Går det att speja med de andra linorna? Inget bra test, tyvärr.