Filtrera
Stäng

Skötselråd för dina vadare | Martin "Punkarn" Karlsson

Skötselråd för dina vadare | Martin "Punkarn" KarlssonDenna lilla guide är till dig som äger ett par vadarbyxor och funderar hur du bör sköta dem, eller till dig som har fått ett läckage och funderar vad du skall göra härnäst. Läs och lär, även om du köpt tex en Simms G4 Zip som är kanske världens bästa vadare så kräver den ändå viss skötsel för att fungera optimalt.

  • När du inte nyttjar dina vadare så se till att de förvaras hängande på en galge i ett torrt utrymme och inte ihopvikta. Ligger det ihopvikta länge så blir det små veck längs med de tejpade sömmarna som kan bli lite som en brottanvisning, denna insikt nådde jag då jag hade varit ute och rest och sedan flyttat och haft ett par vadare nerknölade i en ryggsäck ett par månader. Se till att förvara vadarna torrt och att de alltid får torka, för bildas det mögel i dem, alltså att de blir massa små svarta prickar/fält i dem så är inte leverantörerna eller vi särskilt pigga på att ta emot dem vid eventuell reklamation.
  • Om du har en vadare med dragkedja, så kallade Zip waders se då till att öppna dragkedjan helt då du tar av/på eller pinkar, är dragkedjan halvöppen då kan det bli onödig stress på dragkedjan, och kedjans tänder får tryck på sig vilket kan få dessa tänder att bukta ut, då kan den börja läcka och det ses mest troligt som handhavande fel om det skulle uppstå.
  • Att klä sig rätt under ökar inte bara din komfort men hjälper även din vadare att "må bra" på sikt.
  • Jag rekomenderar ull strumpor, gärna med frotéstruktur på insidan, dvs att de är vävda så det ser lite ut som på en handuk, detta är behagligare för dig men gör även att sockan suger åt sig av den kondens som bildas i neoprenfoten, vilket också gör att vadaren torkar snabbare, luktar mindre och minskar risk för mögel bildning. Att tvätta och återimpregnera är också värt att göra ibland för att få bort fett och kontaminering (smuts, kemikalier etc) som hämmar andningsförmågan och skadar vadaren.

  • Vid eventuell reklamation av vadaren så försöker du lokalisera läckan/felet/defekten på vadaren och så kommer du in till oss med vadaren och kvitto på köpet. Se till att vadaren är ren och torr, den behöver inte dofta kaprifol men bör ha spolats av och ha torkat. Misstänker du att läckaget är i någon söm på byxan/foten så om möjligt avvakta med att reparera med lim då det kan göra det svårt för leverantören att bedöma hurvida det är reklamation eller inte och det kan även göra det svårt/omöjligt att genomföra lämplig reparation.
  • Har du fått litet stickhål på vadaren på ett område där det inte är en söm och som uppkommit av att du gått in i något eller fått en krok i den så är det inte ett ärende för reklamation utan något som du enkelt kan fixa med lämpligt lim typ Aquasure eller med en Tear Aid lapp, se bara till att rengöra ytan innan.

Skriv en kommentar