Filtrera
Stäng

Sjuka laxar i Ätran | FishEco

den 2 juni 2019

Sjuka laxar i Ätran!
Tråkiga nyheter. Sjuka laxar i Ätran!

Fotograf: Ingemar Alenäs

Sjuka laxar i Ätran!

Ätrans laxar är vid denna tid vanligen silvriga, starka och livskraftiga. Nu noteras ett antal sjuka, svaga och svampangripna laxar i Ätran.

Det har varit ovanligt med sjuka laxar så tidigt på säsongen. Men de senaste åren har det blivit alltmer vanligt med denna typ av skador och konditionsnedsättning på Ätranlaxen. Detta fenomen har tidigare främst uppmärksammats i Östersjöälvar.

Tyvärr ligger nu Ätran i topp för antalet tidiga skador på nystigen blanklax. Se mer på SVA:s hemsida för rapporter av sjuk fisk här.
Vid fiskräkning i Nydala har man hittills noterat 14 döende laxar som drivit nedströms. De tas om hand och grävs ned. Sjukdom har således drabbat de uppvandrade laxarna på sina lekområden uppströms Nydala i Högvadsån.

Sportfiskare i Ätran får inte fånga fler än tre laxar före den 1 juli sedan är kvoten fylld. Detta resulterar nu i att dessa sjuka, svampangripna fiskar återsätts. Ätrans laxbestånd behöver under rådande omständigheter stärkas. Fiskeregler skulle kunna användas för att marginellt minska spridning av sjuk fisk.

Läs mer här -> Ingemar Alenäs

Skriv en kommentar