Filtrera
Stäng

Så funkar dropshot | Abborre med EL-GE Kim

Så funkar dropshot | Abborre med EL-GE Kim

Dropshotfiske, en nu mycket välkänd teknik som har visat sig vara grym på att fånga stora och ofta inaktiva abborrar i våra insjöar och framför allt våra åar och kanaler.

(Abborre tagen tidig vår 2017 på en väldigt långsamt fiskad dropshotriggad Ribter i Arkensas Shiner)

Vad är då dropshot?

Det är en teknik man ofta använder när vattnet blivit något kallare och abborrarna klumpat ihop sig.

På vintern kan man väldigt ofta ha svårt att hitta fisket, men när du väl fått en fisk är chansen stor att du får fler fiskar på precis samma plats. Detta beror på att abborrarna klumpar ihop sig under den kalla perioden på året, på vintern. För att få de köldstela fiskarna till hugg behöver du då ha en fisketeknik du kan fiska långsamt och där kommer tekniken dropshot in. Tekniken innebär att du har en typ av aktivt bottenmete som du långsamt drar över bottnen.

Tacklet fungerar såhär:

Du tar en dryg meter fluorocarbonlina, inte nylon,(varför förklarar jag nedan) på den tafslinan sätter du på en dropshotkrok (Gamakatsu worm 39 #2) med hjälp av en upphängarknut någonstans i mitten på linan, under kroken hänger du på ett dropshotsänke i lämplig vikt. Nu har du en klar rigg som kan skarvknytas fast på din flätlina och det gör du enklast med en dubbel grinner. Det är en knut du använder istället för att använda ett lekande som kan störa gången på betet och fisken. Det är viktigt att du gör fler varv på flätlinan än på fluorocarbonet. Detta för att knutarna i slutändan ska bli någorlunda lika i storlek så de håller mot varandra.

På bilden ser du hur du gör knuten!

1: Trä på kroken vänd neråt.

2: Gör en ögla (då vänder kroken sig rätt).

3: Tvinna linan runt sig själv så det bildas en ögla mellan linorna.

4: Dra igenom kroke, men inte hela vägen

5: Dra åt så att knuten hamnar på krokskaftet.

 

Okej, nu är tacklet klart. Vad använder man då för beten?

 

Till det mycket långsamma dropshotfisket tycker jag själv om att använda lite långsmala beten, typ Ribster från Lunker City i färgen Arkensas shiner. Det är ett bete som givit många och stora fiskar på förleksfisket. När det blir lite varmare gillar jag att använda den minsta varianten av Grubster som också är från Lunker City och i samma färg. Den färgen har visat sig vara oslagbar! Men alla mindre jiggar fungerar, både de med paddelstjält och de utan.

 

(Minsta varianten av Grubster i Arkensas Shiner efterliknar en betesfisk oerhört bra)

 

Så hur fiskar man dropshot?

Jo, du börjar med att sätta vikten på de djup du vill fiska på. Jag fiskar ofta väldigt nära bottnen, typ 20-30cm ovanför bottnen. Kasta ut betet, gärna på andra sidan ån eller kanalen eller vid anslutning till någon typ av vegetation eller struktur där de ofta håller till. Börja inte veva direkt nu utan låt betet landa på bottnen där du kastat och guppa lite försiktigt med spötoppen. Du ska i stort sätt endast få sänket att resa sig något från bottnen.

Gör det ett litet tag och ta sedan ett vevtag på rullen och gör samma sak igen. Jobba nu av vattnet på detta sätt meter för meter. Känner du inget går du vidare några meter och provar igen. Känner du däremot ett hugg fortsätter du på samma plats.

 

(Abborre tagen i Göteborgs kanal)

 

Kräver dropshot någon speciell utrustning?

 Ja, det tycker jag. Du kan klart använda dig av ett vanligt lite kortare spö. Men vill man få ut det mesta av denna tekniken finns det lite olika delar i utrustningen jag tycker krävt.

 Dels ett spö som är väldigt toppigt och som har en kraftig ryggrad. Toppigheten behöver du för att kunna finessfiska ditt bete, alltså med små små rörelser få betet att röra sig som det ska och en kraftfull ryggrad kunna kroka fisken på spänd lina. Spöt tycker jag ska vara runt 7 fot långt och ha en kastvikt på runt 5-30g. Jag kör själv med ett som är 7 fot med en kastvikt på 7-28g vilket jag tycker är perfekt!

Exempel på ett bra dropshotspön:

Renzstein Perch Stepped Up 7,6ft 5-25g

Renzstein Perch SU är ett prefekt abborrspö i mellanklassen som fungerar till allt från vanligt jiggfiske till dropshot och crankbaitfiske. RenzStein Perch är ett haspelspö som är byggd på en ultrasnabb och extremt lätt klinga som passar alltifrån traditionellt jiggfiske med jiggskalle till mera finlir med dropshop, carolina osv. Spöet är utrustat med Microwave-air spöringar som ger en schysst linuppläggning på spolen vilket ger mindre vindknutar samt förlänger dina kast. RenzStein Perch svarar snabbt på petiga hugg och den förlåtande klingan gör drillningen mer effektiv. Komponenter från American Tackle.

Bild på Renzstein Perch Stepped Up 7,6ft 5-25g

Illex Element Rider X5 Stalking Special 7ft 5-21g

Ett perfekt abborrspö för dig som vill ha allt i ett spö i högsta kvalité! Spöet är byggd på en hög kvalitativ kolfiberklinga där fibrerna är vävda från tre olika vinklar. Detta resulterar i att spöet får extra mycket kraft och gav Illex möjligheten att få ner vikten på spöet. Klingan i sin tur är utrustad ultralätta FUJi "K" spöringar som ger dig maximala kastlängder men även minskar risken för trassel samt TVST rullfäste som är av väldigt lätt vikt och "V" format för extra komfort. Så vill du ha ett av marknadens finaste spö är detta något för dig! 

Bild på Illex Element Rider X5 Stalking Special 7ft 5-21g

 

Daiwa Prorex Haspel 7ft 7-21g

Här har du ett bra budgetspö till detta fisket! Ett spö som är lite mer allround. 

Bild på Daiwa Prorex Haspel 7ft 7-21g

 

 

Rullen jag väljer att använda till detta fisket är en rulle i storlek 2500 och får gärna vara en lite tyngre rulle. Detta för att få en baktung uppsättning så du på ett naturligt sätt får upp spötoppen i luften. I och med detta behöver du bara balansera din utrustning med hjälp av tummen och pekfingret vilket gör att du får en ultimat känsla och känner minsta lilla pet i grejerna.

Exempel på rulle:

Här har du en rulle för en riktigt bra peng som är svår att slå! Daiwa Fuego LT tillhör Daiwas nya koncept "LT" som står för Light & Tough (lätt och stark). Och det är verkligen denna rulle! Här får du en väldigt fin haspelrulle som ligger helt rätt i pris. Just denna storlek är väldigt allround och gör sig lika bra i insjöar som längst våra kuster. Rullen väger ynka 205 gram och är utrustad med hela 7 kullager, aluminiumspole m.m. 
Utrustad med Magseal oljan vilket gör den extra tät. En superfin haspelrulle vi varmt kan rekommendera! 
Bild på Daiwa Fuego LT 2500D
 
Den helt nya Penn Conflict II är Penns absolut lättaste haspelrulle hittills, trots att dom lyckats bibehålla robustheten och styrkan som Penn är kända för. Denna storlek är väldigt allround och gör sig lika bra i insjöar efter abborre, regnbåge och lätt gäddfiske som på kusten efter havsöring, makrill m.m. När du köper en Penn Conflict II får du bl.a en silkeslen men stark broms, hela 8 kullager av rostfritt stål m.m. En rulle som blir bättre med tiden!
 
Bild på Penn Conflict II 2500
 
Shimano Stradic FK är havsöringsfiskarnas favorit genom sin driftsäkerhet och känsla. Denna storlek är väldigt allround och fungerar lika bra för blandat fiske i både insjöar som längst våra kuster. Rullkroppen är gjord av Hagane som gör rullen vridstyv, hållbar för stötar men ända väldigt lätt. G-Free Body med förbättrad balans genom att flytta vikten närmare spöt. Coreprotect skyddar dreven, bromsen och lintrissan från att vatten och smuts ska tränga och påverkar funktionen. Detta är en riktigt schysst haspelrulle för den kräsne fiskaren!
 
Bild på Shimano Stradic C3000FK HG
 
Exist LT är Daiwas flaggskepp när det kommer till haspelrullar och den är en utav marknadens vassaste fiskerullar! Här har Daiwa verkligen lyckats med något vi skulle vilja kalla perfektion med en superlätt men stark rulle. Denna storlek är väldigt allround och fungerar lika bra för blandat insjöfiske som fisket längst våra kuster. Exist LT har en magnesiumkropp och en Zaion rotor vilket resulterar i att rullen får en väldigt låg vikt utan att dra ner på rullens styrka. Rullkroppen är i ett stycke vilket bidrar med mycket styrka vilket är unikt för haspelrullar. Utöver detta är rullen bl.a utrustad med vattentätt bromssystem, hela 12 kullager etc. Så är du på jakt efter en riktig premiumrulle så har du hittat rätt!
 
Bild på Daiwa Exist LT 2500-XH
 

Bra att tänka på vid val av lina!

På rullen kör jag med en mycket tunn flätad lina som gärna får vara av en skrikig kulör. Jag använder mycket tunna linor för att få bästa kontakt med betet! En starkt färgad lina kan vara bra då den fungerar som en indikator när fisken hugger. Då ser du att linan guppar till lite och då är det bara att göra ett mothugg. En 8-trådig lina som inte är för hårt coatad är att föredra. Det ger en tyst, mjuk och stark lina som är lätt att fiska med och håller. Jag rekommenderar 0.10-0.14 i grovlek! 

Exempel på lina:

En väldigt populär PE-lina bland fiskare! Genom att använda ultratunna material är Daiwa J-Braid X8 Chartreuse supermjuk och smidig, detta kommer du märka omedelbart när du känner på den. Daiwa J-Braid X8 Chartreuse är rund och har en väldigt slät yta vilket resulterar i längre kast och tystare lina. Denna modell är av "high vis" modell vilket gör att den är väldigt synlig och därmed populär bland jigg/dropshot fiskare där man behöver se vart i vattnet linan är.

Bild på Daiwa J-Braid X8 Chartreuse 150m

 

Min favorit för tillfället! På Efttex 2016 (Europas största sportfiskemässa) fick Spiderwire Smooth 8 pris för bästa nya flätlina. Den är tillverkad av åtta tätt vävda trådar med en mikrocoating som håller ihop, skyddar och gör linan rund och slät. Resultatet blir en riktigt stum lina med extremt hög hållbarhet, fantastiska kastegenskaper och nötningstålighet utöver det vanliga. Fungerar utmärkt för både haspel- och spinnrullar. Linan är helt vit och därmed nästan osynlig för fisken. Finns i röd, vit och gul.
 
Bild på Spiderwire Stealth Smooth 8 Translucent 150m
 
 
Rekommenderade beten till dropshop:
 
Lunker City Ribster är en avlång och maskliknande jigg av hög kvalitet som abborren verkligen älskar! Tack vare dess räfflade kropp skapar den mycket vibrationer i vattnet vilket ökar attraktionen hos fiskarna. Lunker City Ribster är väldigt populär att använda till texas- & carolina fiske men går att använda som en större dropshotjigg. Rekommenderad krokstorlek på offsetkrok är #1.
 
Bild på Lunker City Ribster 7,5cm (12 pack)
 
Lunker City Grubster är en superpopulär jigg bland abborfiskare! Tack vare dess runda och "räfflade" kropp skapar den mycket vibrationer i vattnet samtidigt som paddeln rör sig förföriskt. Går utmärkt att använda med antingen traditionell jiggskalle men även som dropshot jigg!
 
Bild på Lunker City Grubster 5cm (15 pack)
 
Renzshad Perch är en abborrejigg på 11 cm som fiskar oerhört bra på abborre. Betet vidbehåller sin fina gång varesig du finessfiskar, carolina-/ texas-riggar, offset-riggar eller traditionellt med jiggskalle! En väldigt mångsidig jigg helt enkelt som abborren har svårt att motstå! Grym jigg om man vill uppsiza lite på dropshotfisket! Den finns i flera olika färger och även i en transperant modell som du själv kan måla med olika typer av doftpennor för att trigga fisken lite extra!
 
Bild på Renzstein Renztail Perch 11cm (4 pack)
 
Övrig utrustning:
 

Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 150m

Fluorocarbon är ett måste! Den här varienten är en lite mjukare carbon som jag tycker är väldigt följsam och lätt att knyta med. Rekommenderad tjocklek är 0.28-0.35 mm.

Bild på Berkley Trilene 100% Fluorocarbon 150m

Gamakatsu Worm 39 är en populär krok till dropshotfiske efter abborre men även som enkelkrok till mete med betesfisk. Krokarna är sylvassa och tillverkade av högsta kvalitet i Japan.
 
Bild på Gamakatsu Worm 39 (10-12 pack)
 
Spike-It Scent Markers är färgpennor med doft. Du kan snabbt skräddarsy ditt gummibete för olika förhållanden med Spike-It pennor, en huggpunkt fram, en färgad stjärt tex. Färgen sitter mycket bra och doften sitter i länge. Med Scent Markers blir det enkelt att förändra ditt bete! Just denna modellen luktar vitlök.
 
Bild på Spike-It Garlic Scent Marker
 
 

(Abborre tagen i Mölndalsåns vid Liseberg på Dropshot)

 

Dags att sammanfatta:

 

  • Dropshot är en teknik som är väldigt effektiv under den kalla perioden och fiskas långsamt på köldstel fisk.
  • Fiska noggrant av området, händer inget byter du plats.
  • Fiska i anslutning till vegetation och strukturer som risvasar, nerfällda träd, pålar, betongsediment m.m.
  • Använd fluorocarbon och en tunn flätad lina.
  • Använd långsmala maskliknande beten under den kallaste perioden på året och en mindre ettrig shadjigg den varmare perioden.
  • Fiska långsamt nära bottnet. Håll hela tiden kontakt med bottnen och gör inte för stora rörelser.
  • Skaffa en schysst utrustning, del blir mycket roligare de. Ett rappt spö med mycket toppaktion och en tung rulle med en tunn flätlina.
  • Ge fisket tid, förr eller senare hittar du fisken och då kan du ha ett riktigt kalasfiske!

 

 

Tänk på att de riktigt stora fiskarna ofta är gamla, romfyllda honor som ska leka. Jag rekommenderar att man släpper tillbaka all fisk över 500g. Det bidrar till ett hållbart fiske i framtiden då de fiskarna är riktiga genbärare som får systemen att rulla. Utan dem, ingen fisk i framtiden så hantera dem skonsamt och släpp tillbaka.

 

 

Har du fler frågor kring detta fisket eller abborrfiske överlag får du gärna kontakta mig personligen! Det gör du via mejl på kim@el-ge.se eller på facebook @Kim El-Ge Palmqvist.

 

Skitfiske,

Kim på EL-GE Sportfiske i Göteborg.

Skriv en kommentar