Filtrera
Stäng

Regnbågsfiske med genomlöpare | SIMON TIPSAR | www.el-ge.se

Under hösthalvåret åker jag allt som oftast och fiskar i olika Put and Take sjöar för att försöka lura upp några regnbågar. För många betyder hösten att fisket efter abborre och gädda är igång men personligen är hösten regnbågstider för min del. Regnbågen är en väldigt tacksam sportfisk som är inplanterad och den bjuder ofta på roliga fighter när man får den på kroken. Det är inte helt ovanligt att regnbågen bestämmer sig för att göra ett eller flera hopp över ytan samtidigt som man försöker veva hem fångsten, vilket ofta ger en liten extra adrenalinkick hos fiskaren. Att den påminner mycket om lax i köttet gör att den även blir en trevlig matfisk.

Regnbågen kan vara lite lurig att överlista men när man väl knäcker koden så brukar man kunna fånga ett flertal regnbågar under samma fiskepass. Här tänker jag tipsa om vad jag brukar använda som "go-to" beten när jag vill fånga både många och grov regnbåge. Jag har under många års tid kört med genomlöpande drag, även kallade "inline beten" till kustfisket efter havsöring. Fisket med genomlöpare har blivit oerhört populärt på kusten de senaste åren men inte alls i lika stor utstäckning när det kommer till put and take fisket vilket förvånar mig en aning. Genomlöpande drag är vad jag fiskar med mer eller mindre uteslutande när det kommer till regnbågsfisket med undantag för små skeddrag som också kan ge god utdelning. Fördelen med ett genomlöpande fiskedrag jämfört med vanliga skeddrag är att fisken väldigt sällan lyckas slita sig från kroken. Att genomlöpare sen har en otroligt fin gång i vattnet gör ju inte heller saken sämre... Under nuvarande säsong har jag fiskat väldigt mycket med Viking Lures Præsten som finns i lite olika storlekar och färgkombinationer. Dessa har fungerat väldigt bra för mig och den största fisken jag lyckats lura upp på ett Præsten drag låg på 2,7kg. Det jag gillar framförallt med Præsten är att det finns genomlöpare från 1,8 gram upp till 7 gram vilket är ett perfekt spann på storlek och vikt för regnbågsfisket. Jag har framförallt fiskat med Præsten Classic som ligger på 7 gram men om jag märker att fisken är selektiv så går jag ner i storlek och förhoppningsvis lyckas man då väcka regnbågens intresse. Men det finns massivis med fina genomlöpande drag som passar för regnbågsfisket från leverantörer som Westin, KineticDC Lures m.m.

När jag riggar ihop mina genomlöpare använder jag mig utav en fluorocarbonlina (nylon fungerar också bra) i en dimension runt 0,28-0,30mm. Att jag väljer en så pass "grov" dimension är pga att jag inte vill att genomlöparen skall skära av linan om den har lite vassa kanter. Better safe then sorry brukar man ju säga. Till detta kör jag på antingen en enkelkrok med extra stort kroköga så man får plats med en fjäderring eller en mindre trekrok. Vid val av enkelkrok för inline rekommenderar jag storlek 4 eller 6 och vid val av en trekrok så kör jag mellan storlek 8 och 12. Det sista som behövs är en fjäderring genom krokögat samt ca två pärlor mellan ditt drag och fjäderringen/krok. Nedan kan man se en illustration hur det ser ut när jag knutit ihop mitt genomlöpartackel.

Vid val av utrustning så kör jag i dagsläget på ett haspelspö med en längd på 7-8 fot med kastvikter runt 2-7 gram (max upp till 10 gram då jag aldrig använder tyngre drag än 7 gram till detta fiske). Detta gör att jag dels kan kasta iväg genomlöpare i mindre vikter utan problem samt att när man väl får på en regnbåge så blir det en galet rolig drillning av fisken. Vid val av rulle så kör jag på antingen en 500 eller 1000 storlek som jag fyller upp med så tunn flätlina jag bara kan hitta. För tillfället använder jag mig utav flätlinan Sunline Siglon PE X8 i dimensionen 0,121mm som fungerar alldeles utmärkt för detta fiske.

Ett sista tips för dig som är ute och fiskar regnbåge under hösten är att alltid ha med sig någon form utav påse då man aldrig vet när man springer på massor utav kantraller i skogen. Senaste fisketuren resulterade i tre stycken landade regnbågar och en halv påse trattkantareller.

Text & Foto: Simon Hansson

Skriv en kommentar