Filtrera
Stäng

Rapport från Alvdal | Fiskeprofessorn

Rapport från Alvdal | Fiskeprofessorn

Är i skrivande stund uppe i samma hytte vi hyrde första gången 1997. Sedan dess har vi varit här 20 år i rad. Jubileum! Vacker natur, bra torrflugefiske efter harr är det som lockar oss att återkomma till Langodden Gard, syd om Alvdal.

 
Rickard Petersson söker harren.

Första dagens fiske gav flera fina bitar som när de väl bestämt sig stiger och plockar imitationen i ett vak som får våra ögon att tindra. Det är som medikament för en rastlös själ. Några runt 45 cm, några mindre.

Andra dagen byter vi plats och fiskar i ett sjunkande vatten. Temperaturen är 12-13 grader. Glommas klara vatten är kallare, fast inte så till den grad att vi fryser. Söder om Langodden Gard fiskar vi av ett sel som alltid håller bra med harr. Vi fångar många, fast ingen större än 40 cm. Kvällen bjuder på After Fish med goda drycker och välsmakande mat.

 
Harr på 48cm fångad av Tjörnmark.


Tredje dagen, vädret är som övriga tidigare dagar, helt lugnt och utan regn. Tempen gör att en hel del insekter kläcks och svärmar över vattenytan. Harren är inte sen att ta del av överflödet. Vi väljer att prova ett för oss nytt vattendrag i Folldal några mil från vår hytte. Ett intimt flöde som ligger högt upp i fjällvärlden. Naturen runt oss är slående vacker. I ett sel vakar harren i ett. Fiskefebern stiger innan vi får äran att blöta våra fluglinor. Harren är svårfångad. Personligen fångar jag en stabil bit på 48 cm. En öring hugger och hoppar, drar och sliter som vilda öringar brukar göra. Den får givetvis friheten åter då den är fredad från och med den 15 september. Kvällen fångar vi på en annan plats i den lilla ån flera fina bitar runt 42-44 cm.

 
Några flugor jag gillar...

Fjärde dagen åker vi till Folla. Ett biflöde till Glomma som för övrigt är Norges längsta älv. Morgonen är kall. Under natten är det snöat. Biltaket är kritvitt. Uppe i Dovre fjäll har det kommit 20 cm snö. E6:an var enligt uppgifter stundtals avstängd. Vattnet stiger under hela dagen och vi känner att vattnet blir allt kallare. Fjället Tron i Alvdal har massor med snö på toppen. Ett fjäll jag själv har döpt till ”The number of the beast - fjället” då det är 1666 meter över havet. Hårdrockare som man är. Harren stiger ändå på våra presenterade torrflugor där en favorit är vattenstänkt till Håelvapuppan, en mörkare om mindre dressad variant av Lennart Bergqvist klassiska Superpuppan. Några ligger på 44-45 cm, några mindre.


Folla...

Femte dagen kär vi favorit i repris. Folla - fina harar på upp till cirka 45 cm. Återigen är det vår i särklass mest använda fluga som ger bäst och flest. Håelvapuppan rules!

Sjätte dagen försöker vi att glömma. Ännu högre vatten, kall dag och riktigt trögt fiske. Just nu ska vi ut på pass nummer sju. Solen tittar fram och idag ska det enligt yr.no bli 12 plusgrader. Hur fisket blir vet vi självklart ännu inte. Men den vankas åtminstone god mat när vi anländer ”vår” hytte igen. Det ihop med trevliga vänner och ett fiske vi gillar gör att en resa hit alltid är lika välkommen. Tight lines vänner för denna gång…


Vi provade ett intimt vatten med gott resultat.

Skriv en kommentar