Filtrera
Stäng

På visit i trolska Sočadalen | Artikel | Fiskeprofessorn

På visit i trolska Sočadalen | Artikel | Fiskeprofessorn

Där står det som liknar en synvilla. Det berömda trädet på stenen med sina rötter slingrande omkring. En suspekt syn! Ser ut som om rötterna krampaktigt håller tag om stenen för att inte falla omkull. Länge har jag längtat efter att få vada i vattendrag som håller så klart vatten att man ser botten även om det är fem meter djupt. Länge har jag drömt om att fånga den sägenomspunna endemiska marmoratan. Den saffransgula harren med sina karaktäriska svarta fläckar. Regnbåge med full färgprakt, hela fenor och med en helt perfekt kondition. Att dessutom få fiska i omgivningar som kunde varit direkt hämtat ur paradiset. Äntligen är vi på plats vid rätt nedanför Julianska alperna med sin slående höjd. Vi befinner oss på för en flugfiskare heligt vatten av stora mått mätt. Den världsberömda älven Soča.

Text & Foto: Patrik Tjörnmark 

Den berömda älven Soča.

Efter en stunds rekognosering urskiljer vi fisken. Ser hur den majestätiskt rör sina fenor i ett slags evigt lugnt tempo. Varför stressa? Vi sätter oss ned vid en sluttning och väntar. Så händer det vi väntat på. Fisken börjar vaka efter något i ytfilmen. Försiktig går vi ut i älven. Men bara några få steg för att undgå alla grenar på strandens alla träd. Mer behövs inte. Kastar snett uppströms, inte alls vad man är van vid efter instruktion från vår guide. Första kastet händer inget. Fisken står fortfarande kvar på sin ståndplats. Men vid tredje kan den inte låta bli. Går upp och plockar min imitation i ett försiktigt vak. Gör ett instinktivt mothugg! Fisken som är en regnbåge drar iväg och kämpar på ordentligt, fast den ligger på under kilot. Beundrar den en kort stund innan den får friheten åter. När jag än en gång drömmer om den mystiska marmoratan kommer min norska vän nedströms. Berättar att han fångat – en marmorata. Visserligen liten, men ändå. 

Regnbågen här nere är enormt vacker.

Fortsätter att nöta på. Vi fångar flera regnbågar. De flesta ligger på mellan fem hekto till strax över ett kilo. Några enstaka på runt två kilo. Vackra och så stridbara. Vi ser flera mindre regnbågar i strömmarna som de helt uppenbarligen stortrivs i precis som vi själva. Avrundar den första dagen med middag på ett hak i Tolmin, strax syd om vårt boende. Underbar mat för en billig peng.


Kolla in fettfenan…

Vaknar dagen efter med trolskt fågelkvitter utanför fönstret. En gyllene sol är på väg upp i morgondisets slöjor. Soča, som ligger ett flugkast utanför vårt boende ryker vatten. Fukten är på väg att förångas. Atmosfären håller minusgrader. Vilken kontrast. Gårdagens termometer visade över tjugo plus. Men så går det ett par timmar och allt känns som förgående dag. Värmen har återigen gjort entré. Provar några mindre stryk som ser ut att vara centimeterdjupt. Skenet bedrar! Slovenien kallas ofta för Europas svar på Nya Zeeland. Jag misstror inte detta påstående. Bara njuter av tillvaron.

Strax bredvid det berömda trädet hittar vi denna information.


I stryket ser jag med mina polaroidglasögon att något rör sig. Fisken går upp och tar ännu en gång något i ytfilmen. Fast det här är inte regnbåge. Fisken ser ljus ut. Blek likt ett nytvättat vitt lakan. Svårflörtad är den. Byter till längre och längre tafs. Till slut är jag uppe i närmare fyra meter. Fluorocarbon. Ska ju vara näst intill osynlig för fisken. Men det kanske är torrflugefettet Loon Aquel fisken skymtar med sin skarpa blick? Smörjde in tafsen med detta eftersom fluorocarbon bryter ytspänningen lite för bra. Tänker till. Byter fluga än en gång och väljer en vit Cdc-kläckare i storlek fjorton. Från ljusbrunt till vitt, kan det fungera? Nu accepteras valet med ett bestämt vak. Fast fisk!

Direkt efter flugbytet. Var det så enkelt? Fisken stretar på bra. Så ser jag seglet! En harr. Den svårfångade adriatiska harren. Jämförs ofta med öring i våra regioner. Här hemma är ju öringen ofta mer svårtrugad, harr mer liksom enkel. Här nere råder motsatta förhållanden. Fångar du en harr här så är du kung. Känner mig nästan adlig, trots att jag ännu inte håvat fisken. Men så ligger den där till slut. Med utspärrade fenor. Över kilot. Saffransgula fenor. Gyllene vackra. Ljus kropp, med svarta fläckar. Spotted greyling? Innan dagen är slut kan jag summera till fem harrar från samma obetydliga ström. En ström i strömmen. Vattnet är som så ofta lågt på hösten i Sočadalen.


Harrens fenor är liksom saffransgula.

Värmen sommartid gör sitt. Torrflugetid! Fisken äter ju som bekant upp sig inför den bistra vintern som är lika sträng som hemma i Sverige i realtid. Det är i mitten av oktober månad. En period där vi finner flugfiskare från Italien, Schweiz, Tyskland och även från hemlandet Slovenien umgås i goda vänners lag. Ingen vill missa tillfället att bygga upp viljekraften inför det annalkande kalla. 

Vi provar biflöden till Soča som Idrija, Baca, Lepena under flera dagar. Åker sista dagen upp till det fagra deltat där det intima biflödet Lepena möter Soča. Här uppe finner vi Sloveniens enda nationalpark – Triglav national park, eller som det heter på slovenska, Triglavski narodni park. Känner att det här vill vi uppleva igen. För det här är ju sight fishing på högsta nivå. Vattnet är sådär smaragdgrönt klart. Bara det är suspekt. Men det där lilla extra som är pricken över i:et saknas. I bakgrunden tornar det majestätiska alpen Triglav upp med sina 2864 meter. Trolska vyer som får vilket öga som helst att bli fuktigt.


Vackra vyer med Julianska alperna i bakgrunden.

Dagen går mot sitt slut. Sätter mig ned på en sten och blickar ut mot Soča. Hittar en fisk som avviker från regnbågen. Ser att det är en annan art. Kastar ut en Humpy i storlek 10. Fisken går upp redan i första kastet, men avviker från platsen. I tredje kastet går den upp utan att tveka. Tar flugan i ett bestämt vak. Försiktigt men så precist. Drar iväg i bra fart. Kämpar med ömsom tunga knyckar, ömsom långa utras. Tills slut kommer den in mot strandkanten. Ser för första gången vad det är. En marmorata! Ögat är fuktigt. Lyckan är påtaglig. Benen skälver. Äntligen, sista dagen, sista timmen. Pricken över i:et, trots att den är marmorerad på hela sin kropp. Mäter den till lite mer än 60 centimeter. Returnerar marmoratan så snabbt jag kan. Sätter mig ned på samma sten. En gammal pojkdröm förverkligades…


Maromrata, en gammal dröm som besannades.


Fakta Soča

  • Har en längd på 138 km.
  • Kallas Isonzo i Italien där den mynnar ut i Adriatiska havet vid samhället Monfalcone.
  • Här simmar den marmorerade öringen Salmo Marmoratus, marmorata, marble trout eller Soča trout som den även kallas. Koncist en marmorerad öring utan prickar.
  • Dessutom är Soča den enda platsen i världen där den lever i vilt tillstånd.
  • Det finns hybrider till marmoratan, korsning mellan nämnd fisk och brunöring, men dessa har alltid några prickar ihop med marmorerad rygg i olika omfång.


Soča River.

Fisket i området

  • Hullinglös krok gäller.
  • Fiskekorten kostar runt 50 Euro per dag.
  • Soča och dess biflöden är indelade i olika fiskekort och fiskevårdsområden Här är en adress som gör att du hittar rätt, prova att maila eller ringa: www.flyfishing.si – Angling Club of Tolmin eller www.flyfish-slovenia.com/e107_plugins/content/content.php?content.19

Catch & release är det som gäller.


Att ha i åtanke:

  • Polariserande glasögon – sight fishing är det som gäller. Det är du som spanar efter fisken.
  • Spö i klass mellan 3-5 för normalt fiske, gärna klass mellan 7-9 om du är på jakt efter den större marmoratan.
  • Fluorocarbon som tafsmaterial – vattnet är verkligen kristallklart under normala förhållanden.
    0,12 mm och uppåt. Grövre dimension om du är ute efter marmorata som kan växa sig ordentligt stor.
  • Glöm inte ta med dina andningsvadare

2 kilos regnbåge, stridbar, vild och hela fenor.

Flugor som är bra att ha i asken

  • Hi Viz Black Para Biot – högvisuell parachute vinge i rosa kulör som du ser perfekt var den befinner sig. En favorit för många nere i Soča, speciellt när fisken är selektiv. Prova även den grå Hi Viz.
  • Fratnik fly (The F - Fly) i flera olika färger och storlekar. Nyligen bortgångne Marjan Fratniks mycket enkla men så effektiva skapelse. Marjan var en av dem som såg till att Slovenien och just Soča blev känt över världen. Han var en framstående medlem i The Tolmin Angling Club.
  • Humpy – bra för både regnbåge, öring och marmorata. Underskatta inte denna fluga när fisken vill ha något mer rejält att bita i.
  • Vit cdc-kläckare, fungerade bäst på harren när vi var nere.

Tips: Gardera dig med allt från snabbsjunkande nymfer till högt flytande torrflugor. Finns ingen regel som säger att allt fungerar hundra procent av tiden. Från små storlekar till stora simp-imitationer, eller bäcksländor till marmoratan.

5 flugor som fungerar.

Skriv en kommentar