Filtrera
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR
Stäng
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR

Nordnorge - kallt vatten & stor skrei!

Nordnorge - kallt vatten & stor skrei!

Skreien är just nu påväg in runt Söröya trakterna. Skrei är en storväxt torsk som vandrar in från Barents hav till Norge för att börja sin lek. Från februari och en bit in i april fiskar man efter dessa vandrande torskar och det har kommit upp exemplar upp mot 50kg. 

Det är stora mängder migrerande torsk som kommer in för lek, så att hitta fisken brukar inte vara ett problem… Det svåra kan vara att selektera ut dom större exemplaren då fisk hugger i varje släpp.

 

 

För att locka den stora skreien till hugg bör du inte släppa ner jiggen rätt ner i stimmet utan fiska ovanför stimmet. Om du t.ex. har stimmet på 100 meter bör du fiska på ca 25-30 meter. Då ser man på ekolodet hur hela stimmet stiger upp mot de stora jiggarna och då brukar de större fiskarna hinna först fram.

Innanför den gula ringen på bilden nedan ser du hur tätt fisken står samlad och i den röda ringen ser du hur de större fiskarna går upp och möter jiggarna som släpps ner.

 

 

Utrustning för skreifisket

Spö: Det finns många trevliga spön för fisket efter skrei men jag skulle rekommendera ett 50lbs som ger dig den extra kraften som kan behövas vid de större exemplaren på torsk. Ett utmärkt spö för detta är Sportex Jolokia Boat 7ft 50lbs, ett väldigt prisvärt spö som jag varmt kan rekommendera. Vill man ha ett lite kortare och även aningen exklusivare spö vill jag rekommendera Westin W4 Jigging-T 5'8ft 80-220gr. Detta är en riktig slitvarg som även används bland sportfiskare i tropiska förhållanden.

 

Rulle: Här är det viktigt att man har en havsfiskerulle med en stark broms som klarar av riktigt stora torskar. Det finns hundratals lämpliga rullar för detta fisket men här är två av mina personliga favoriter: Daiwa Saltist Lever Drag 40 2-speed som är en exklusivare rulle och Penn Fathom Lever Drag 2-speed 40N som en är väldigt trevlig "mellanpris" rulle.

 

Fiskelina: Här är det flätlina som gäller! Jag brukar ligga på 0,30mm men det kan variera lite från fabrikat till fabrikat. En personlig favorit är Climax miG Extreme Braid som jag använt mig av i många år nu för allt tänkbart havsfiske.

 

Beten: När det kommer till beten är det havsfiskejiggar som gäller, och då främst stora jiggar! Jiggar jag fiskat bäst med är Royber Shad Jigg på 567gr, Royber Twister Jigg på 570gr, Royber UV Shad Jigg på 570gr eller Westin Big Bob på 730gr.

 

Hoppas detta kan hjälpa dig som är lite intresserad av Skreifisket på traven och skulle du ha några frågor kring detta så är det bara att skicka ett mail till oss på info@el-ge.se så hjälper vi dig med det!

 

Text & Foto: Anders Sager

Skriv en kommentar