Filtrera
Stäng

Nappstraumen

Nappstraumen



Oktober månad och en veckas hälleflundra fiske i Nappstraumen var inplanerat. Upplägget var som sådant att 6 personer lämnar Skövde för att via bil ta sig till Gardemoen (Oslo flygplats). Flyg mellan Oslo-Bodö för att sedan snabbt byta till nästa plan Bodö-Leknes, väl där blev det en kort taxi tur till våra hytter som ska vara vårat hem närmsta veckan.
Resan gick extremt lätt och vår tanke med att ta tidiga flyg från Oslo köpte oss en halvdags extra fiske. Nappstraumen som är beläget i stort sett längst ut på Lofoten är intressant i fiskesynpunkt då det är ett riktigt strömsatt sund som skapar fördelaktiga förutsättningar för många arter, men i vårt fall hälleflundra. 

Fisket som vi bedrev, just riktat efter hälleflundra fungerade som så att sej mellan 3hg och 2 kilo fiskades upp som betesfisk för att sedan apteras med 2 stycken trekrokar (en i fram samt en lite längre bak som en stinger) Vikter mellan 300-500 gram så kallade ”Halibut twist” tacklades upp 150cm framför sejen som skulle hjälpa till att få ner sejen till önskat djup. Normalt sett var det botten och 5 meter upp det djup vi valde att fiska på, vi fiskade även en del över djup mellan 10-30 meter.

Anledningen till att lägga en sådan här resa just i oktober då Norge kanske inte alltid visar sig från sin bästa sida väder mässigt är att chansen att fånga stora flundror är betydligt större än sommarmånaderna. Hälleflundran ska in och käka sig tjock och fet inför vinter samt lek som sker på betydligt djupare vatten.

Första fiske eftermiddagen bjuder på skitväder blåsigt samt fronter med snö kommer in med jämna mellanrum och de mörka bergen börjas täckas mer och mer. Flundrorna lyser med sin frånvaro innan Fredrik (förste guide och krokmästare) visar sällskapet hur en flundra ser ut. Inge stor men väl en flundra.

Dag två och vädret håller i sig relativt blåsigt, även om man ligger i lä mer eller mindre hela tiden då fisket bedrivs inomskärs och styrs av strömmarna i sundet. Fisket är riktigt trögt, som rookie på resan hade jag trott på lite fler kontakter. Det dröjer till sen eftermiddag innan jag känner att det är något som drar i min sej. Släpp efter, vänta 5 sekunder och ett rejält mothugg är instruktionerna från Fredrik. Krokad fisk och första firren för mig är landad, även denna håller sig till dom blygsammare storlekarna men va gör det, just då va gör glad över min första flundra.

Dagarna hade en tendens att flyta ihop under resten av veckan och nu i skrivandes stund några veckor senare så minns jag inte riktigt vilka fiskar som fångades vilka dagar men alla i båten fångade flundror. Det var en fantastisk vecka med strålande väder bortsett från de första dagarna med mer vind och nederbörd.

Totalt sett 7 fiskedagar 3 personer i båten landades och mättes 11 hälleflundror, 4 fiskar över 150cm.

Fredrik toppar med en uppskattad fisk ca 180 cm, ca 80kg

Patrik 163 cm, ca 60kg

Båt nummer två som innehöll Kalle, Peter och Anders lyckades bra storleksmässigt dom också, lite färre flundror men Anders visade vägen med en rejält stadig pjäs på 173cm  ca 70kg.

Service killen och guide från en annan Camp passade på att ta en fiskedag då vädret tillät, i brist på fantasi så la dom sig mitt i våran drift för att sen kroka på veckans vindunder. Med en längd på 197cm samt beräknad vikt till 103 kilo  så va det den största fisken denna veckan och möjligtvis största på campen i år. Men som så många gånger innan såväl som på denna resan så minns jag hugget som inte riktigt satte sig samtidigt som världens största eko uppenbara sig under båten, precis som Kalle som drillade sitt monster en längre tid men fisken gick vinnande ur striden denna gång.

Dom största kommer alltid undan!

 För den som är mer intresserad av havsfisket i Norge hänvisas till   
http://www.nordic-sea-angling.se
 som var värd för våran resa.

Anders med veckans första, 138cm fisk

Patrik med flundra 150cm

 
©
Text & Foto: Patrik Karlsson

Skriv en kommentar