Filtrera
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR
Stäng
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR

Monsterborre i Danmark

Monsterborre i Danmark

Jag har hört ett flertal gånger från olika håll att Danmark är en riktig pärla när det kommer till abborrfisket. Jag och min trogna vapendragare Oliwer Pesonen hade planerat in en danmarkstripp under och längre tid och till slut fick vi tummen ur för att boka in en helg. Oliwer som bor i Stockholm kom ner till mig i Göteborg sent en torsdagskväll. Vi sitter och pratar några timmar hemma hos mig och planerar in helgens fiske för att senare gå och lägga oss. Klockan var ställd på 05:00.

Vi lyckas försova oss 2 timmar och stressen finns inom oss båda.. Fan vi skulle ju pricka gryningen! Så vi stressar ner med bilen till Helsingborg för att ta båten över till Helsingør för att sen köra raka vägen till första fiskevattnet. Det var inga större problem att hitta dit vi hade planerat att åka och vi börjar fiska i en liten sjö. Vi fiskar i denna sjö i ca. 3 timmar men det händer ingenting. Har vi verkligen kommit rätt? Finns det verkligen monster abborrar här som man hört talas om? Tillslut ger vi upp, denna sjö kommer inte leverera någon fisk denna dag så vi drar igång GPSen i bilen för att hitta ett nytt ställe att fiska på. Jag ser på kartan en Å som såg väldigt intressant ut och låg bara några minuters bilfärd från där vi var, så vi drar gasen i botten dit. Vi står och kastar ett tag och efter ungefär 30 minuter sitter jag fast i något med mitt bete..
Oliwer och jag hade kastat väldigt nära varandra det kastet och jag trodde jag fastnat i hans lina. ”Jag tror vi trasslat ihop oss..?”. Oliwer svarar inte och jag slänger ett öga på honom och ser att han redan vevat in all hans lina och mitt bete var ju fortfarande ute i vattnet, med något som rörde sig långsamt i andra änden. Jag börjar veva in och då känner jag att det är en större fisk som tagit mitt bete. ”Det måste vara en gädda!” utbrister Oliwer men jag var skeptisk, detta måste vara en monster abborre, det bara måste vara det. Efter några minuter får jag upp fisken till ytan och vi kan snabbt konstatera att det inte var en gädda utan just en monster abborre. Vi hade hittat rätt! Jag får in fisken och jag kan ju säga att det var svårt att inte ha mungiporna uppe vid öronen. Detta var utan tvekan den absolut största abborre jag ens sett med egna ögon. Efter några snabba bilder med kameran fick mitt nya PB simma tillbaka i ån och jag var i chocktillstånd. Det var som att alla pusselbitar hade fallit på plats!
Oliwer bestämmer sig för att gå lite längre ner i ån och jag stannar kvar och fiskar på samma ställe. Nu började det bli mörkt ute, solens sista strålar var på väg ner och det började bli allt svårare att fiska, då hör jag Oliwer skrika ”SIMON, JAG HAR EN FIRRE PÅ KROKEN!”. Jag vevar in min lina och börjar kuta i full galopp till Oliwer och gissa vad? Han hade också fått sig en monster abborre. Abborren hade tagit min kamrats jigg väldigt långt ner i munnen och var svår att få ut men efter lite pill så lyckades vi tillslut kroka loss fisken och ta några bilder. Nu var det becksvart ute och vi beslöt oss för att åka in till vårt vandrarhem i Köpenhamn för att vila och gå ut och käka gott. Vi sa inte så mycket till varandra i bilen på väg från ån, jag tror båda var tvungna att smälta det som tidigare hade hänt.


Dagen därpå stod havsöringsfisket överst på menyn. Jag hade hört talas om ett ställe på Själland som heter ”Stevns Klint” som tydligen skulle vara riktigt schysst. Det var absolut inte lätt att hitta till Stevns Klint men efter ca 2 timmars snurrande ute på den danska landsbygden hittade vi rätt. Själva stället i sig var en upplevelse. Däremot bjöd det inte på något bra fiske.. Vi nötte i ett flertal timmar men inte minsta tecken på liv. Det fanns en den danskar som var där och fiskade också men vad vi kunde se fick dom inte heller något, det var helt enkelt inte rätt dags att fiske havsöring så vi beslutade att ta skymningen vid vårt nyfunna abborrställe igen. Väl framme var det en timma kvar tills det var helt svart ute. Jag kastar och kastar, byter bete fram och tillbaka men inget händer och det blir bara mörkare och mörkare. Till slut känner jag att det är dags att runda av för kvällen och plockar ner min utrustning och traskar bort mot Oliwer och sätter mig på gräset och tittar när han kastar. Precis när jag tänker säga att vi får bege oss så smäller det på en abborre på hans jigg. Denna gången hade jiggen krokat jätte fint i mungipan så det var inga problem att kroka av fisken. Sen var det dags att dra hem till Sverige igen.


För att summera helgen så hade vi ändå haft en bra fiske. Vi kom dit på jakt efter riktigt grova abborrar och det hade båda två fått. Visst, hade vi lagt mer tid i denna å hade vi säkerligen fått mer fisk men det känns inte som det viktigaste. Vi hade båda slått våra tidigare personbästa och båda är riktigt glada för det! Sen är det lite coolt att bara tjugo minuter från København hittar man utan tvekan det bästa abborrfisket jag varit med om. I skrivande stund pratar jag med min kollega Jonathan som tjatar om att jag skall berätta vart ån ligger, jag får se om han får följa med någon gång men fler turer till detta abborrvatten blir det garanterat i framtiden!

 

Text & Foto: Simon Hansson

 

Skriv en kommentar