Filtrera
Stäng

Monic Trout Master Floating WF6

Trout Master från Amerikanska Monic Fly Lines är en väldigt långklumpad fluglina som är perfekt för den duktiga flugfiskaren som söker en lina för öringfiske och som man kastar med lätthet även vid tuffa väderförhållanden. Vill du få ut optimalt av denna fluglina så rekommenderar vi inte att du är nybörjare på att kasta. Den framtunga designen möjliggör att man kan skjuta ut linan med enkelhet när man vill göra långa kast eller när vinden normalt sett är ett hinder. Trout Masters mer aggressiva tapering gör att den är grym för att vända över tyngre nappindikatorer för nymffiske men även större streamers. Däremot kommer den långa klumpen tillåta dig att göra delikata presentationer med torrflugor. Tack vare viktfördelningen i linans klump så blir spöet lättare att ladda med mindre lina ute vilket resulterar i att du får effektiva kast på kortare distanser samtidigt som klumpens längda säkerställer att du med enkelhet får långa och precisa kast. Vi tycker att Monic har ett väldigt intressant tänk om prestanda/temperatur/kärnor och val av coating. Monic själva säger att deras linor är en halvklass över AFFTA systemet och menar på att om man har ett spö som är "medium fast" eller "fast" så kan man klassa upp 1-2 klasser. Vi tycker det låter lite väl att klassa upp två klasser utan rekommenderar en klass över om man har ett snabbt spö eller föredrar en tyngre lina. Alla Monic linor är helt fria från PVC vilket gör att de inte läcker kemikalier som i sin tur är skadligt för miljön och ger upphov till krackelering, detta gör att Monic linor håller längre än linor gjorda i PVC. Alla Monic linor är öglade i båda ändar.
Lagerstatus: I lager
Artikelnr: 051089
Leveranstid: 1-3 vardagar
Tillverkare: Monic
Fri frakt!
1.299,00 kr
  • Fri frakt > 500kr
  • 30 dagar öppet köp
  • Snabba leveranser
  • Grym kundservice
  • Rätt priser

Amerikanska MONIC Fly Lines tänker på miljön och erbjuder fluglinor helt utan PVC till alla miljömedvetna flugfiskare! Nog ett så gott skäl att använda deras linor! Helt egen tillverkning i Boulder, Colorado och egen patenterad coating teknologi.


Under 80 talet så fiskade Bob Goodale i Belize med problem att kasta i den hårda vinden med långa tafsar som behövs där.  Väl hemkommen så tänkte han till och utvecklade marknadens första helt klara flytande lina. Vips, eller snarare 1994,  så kunde man använda kortare tafsar samtidigt som det var som att kasta med en 30 meters klar tafs! Monic grundades alltså baserat på ”Covert Clear Line” år 1994!


Under de senaste decennium har Monic utvecklat och uppfunnit nya teknologier för tillverkning av fluglinor och erbjuder idag många olika linor för både söt- och saltvatten, för kallt vatten och varmt vatten.  Linor, skjutlinor, backing och tafsar!

Amerikanska MONIC Fly Lines tänker på miljön och erbjuder fluglinor helt utan PVC till alla miljömedvetna flugfiskare! Nog ett så gott skäl att använda deras linor! Helt egen tillverkning i Boulder, Colorado och egen patenterad coating teknologi.


Under 80 talet så fiskade Bob Goodale i Belize med problem att kasta i den hårda vinden med långa tafsar som behövs där.  Väl hemkommen så tänkte han till och utvecklade marknadens första helt klara flytande lina. Vips, eller snarare 1994,  så kunde man använda kortare tafsar samtidigt som det var som att kasta med en 30 meters klar tafs! Monic grundades alltså baserat på ”Covert Clear Line” år 1994!


Under de senaste decennium har Monic utvecklat och uppfunnit nya teknologier för tillverkning av fluglinor och erbjuder idag många olika linor för både söt- och saltvatten, för kallt vatten och varmt vatten.  Linor, skjutlinor, backing och tafsar!

För ett par år sedan då de enorma stimmet utav Bonito kom in till vår västkust så fiskade jag och min vän Kong efter dessa, vi fiskade ifrån båt och hade i princip samma fluga & står ca 4 meter ifrån varandra och kastar lika långt och mot samma plats. Det som hände under dagen var att jag fick fisk efter fisk och Kong fick inte ett napp, när jag började klaga över att det var så jobbigt att veva in ännu en fisk så fick han nog. "Ge hit ditt jävla spö" efter att jag vevat in fisken så fick han mitt spö. 2-3 kast senare så Booom! Stenhårt hugg och sedan rusning, ännu en bonito  landad, denna gång av Kong men med min utrustning. 

Så vart vill jag komma? Jag är övertygad om att denna dag så var rätt medicin att få flugan till "rätt" djup men också att den stannade på det djupet, för det var där fisken befann sig och framförallt, det var på det djupet den var beredd att hugga. Jag hade en Airflo Sixth Sense sjunk5 och Kong hade en fluglina med snabbt sjunkande klump men flytande runningline, han kom också ner på samma djup som mig initialt men då han började fiska hem flugan så steg den närmare ytan och där var boniton inte intresserad av att hugga. Varför? Det får vi aldrig veta. 

Kanske det fina vädret, klar himmel och solsken och klart vatten gjorde fisken försiktigare och man var tvungen att komma närmare den. Då jag lånade ut mitt spö till Kong och han direkt fick fisk så använde jag hans spö och fick inte ett hugg, lustigt nog så hade han jätte bra bonito fiske med den linan bara någon vecka innan, men denna dag gick det verkligen inte. Jag tror djupet och att flugan stannade på rätt djup var avgörande denna dag, viktigare än flugvalet för jag fick på olika flugor under dagen. Amerikaner pratar ofta om att fiska i rätt "vatten kolumn" och jag tror det ligger mycket i det, ibland helt avgörande.

Vi har ett brett sortiment utav olika sjunklinor för att täcka alla tänkbara och otänkbara situationer oavsett om du fiskar regnbåge, havsöring ifrån klipporna, gädda, abborre, bonito (bevisligen) etc etc etc. Airflo Sixth Sense med sin stumma kärna är en favorit men Scientifc Anglers Frequency är också grymma och kastar oerhört bra tack vare sin tunna diameter, Rio Mainstream är också riktigt bra och har en behagligare prislapp. Fiskar du vadandes så anbefalles linkorg av något slag vi har flera modeller att välja på.


Katt tajts & sjunklina är en oslagbar kombination på Bonito eller när som helst då du vill komma ner till fisken och se magisk ut på bild.
 
Specifikationer
Attribute nameAttribute value
DensitetFlytande
Klass6
Längd27,4 meter
Klumplängd18 meter
FabriksöglaJa
Skriv din egen recension
*
*
Dålig
Utmärkt
*
*
*

Vilken kastar bäst/längst?

Jag får ofta frågan vilken lina/klump som kastar bäst, frågan är befogad men för ospecificerad. Innan du köper en klump så bör du fråga dig under vilka förutsättningar ska klumpen kasta "bäst". Hur specificerar man förutsättningarna? med det menar jag tex terrängen, vattenstånd, din längd och om du kommer vada djupt eller inte. Det finns fler variabler att ta hänsyn till men där har vi några av dem. Klumpens längd kan också varieras beroende på om det är en flyt, flyt/s1 eller snabbt sjunkande tex s3/s5/s7.

Lite förenklat kan man hålla flytlinan längst och tyngst i det viktspannet som spöet har som rekommendation, detta för att flytlinan är den som sannolikt kastar sämst av alla då den är större diameter än övriga linor, har man den i det tyngre spannet och något längre så kommer man fördröja överrullningen i kastet vilket ger dig möjlighet att kasta längre. En annan anledningen till att man kan (om det finns incitament) hålla flytlinan längre är att den är just flytande, vilket innebär att den är lätt att lyfta ur vattnet och göra nytt kast oavsett om du fiskar en pool som är snabb eller långsam. En sjunkande klump är svårare att lyfta för nytt kast då den "gräver ner sig" i vattnet vilket naturligtvis är dess syfte i fiskesynpunkt men problematiskt ur "kastsynpunkt".



Kort klump

- kastar kortare men ger dig möjlighet att göra snävare vinklingar enklare och fiska av platser där geografin är av besvärligare karaktär, dvs många av de där heta platserna du helt enkelt går förbi för de "inte" går att kasta där.


Ser terrängen ut såhär, så kan en kort klump vara skillnaden mellan att fiska aktivt eller stå i buskarna i trassla.

Lång klump
- ger dig möjlighet att kasta längre förutsatt att terrängen är sådan att den tillåter dig att använda den, med en längre klump kan du om du har tekniken kasta längre och även i viss mån påverka driften av flugan bättre genom att "menda" linan, vilket innebär att skapa en bukt på linan på vattnet, du slipper även dra in lika mycket skjutlina innan varje kast.

Öppet och fint, under dessa förhållanden kan du använda vilken lina du vill, Ser det ofta ut som på denna bild kan en längre klump vara trevligare att använda, de blir inte lika slängiga som de korta och landar inte lika brutalt, du kan också lättare menda linan och på så sätt påverka hastigheten/djupet på flugan.

Kortare klumpar för och nackdelar
Jag själv fiskar ofta med lite kortare klumpar, det beror delvis på att jag är rätt kort själv och då jag står utvadad en bit så blir det inte mycket människa som sticker upp över ytan, en lång klump blir då besvärlig särskilt om man som jag ofta fiskar med kortare spön (11' till 12,9'). Varför då kortare spön och korta klumpar? i huvudsak två anledningar, dels kan jag alltid komma till och fiska dessa utrustningar oavsett hur terrängen ser ut (nästan) och de fyrdelade 11 - 12,9' ryms i min hockeytrunk, och således slipper jag ha ett separat "spö kolli" då jag reser.
Nackdelarna med korta spön och korta klumpar är att man förlorar lite kastlängd där man har gott om utrymme, och det blir mycket skjutlina att dra in inför varje kast, vilket kan bli rätt tröttsamt under en veckas fiske. Vet man om att man kommer fiska platser med relativt gott om utrymme, och inte vada jätte djupt så behöver man absolut inte välja någon klump som definieras som "short"
Det kan också sägas att är du en duktig kastare så kan du förmodligen lösa de flesta situationer ändå även om din klump är "standard" och inte short. Man kan kanske inte ha med sig allt men har man korta klumpar så vet man att man kommer åt de flesta platser i alla fall, det är typ så jag resonerat.

Bild på RIO Scandi Short VersiTip
Med denna lina kommer du långt i ditt fiske, passar framförallt spön som är 13' eller kortare. Oerhört lättkastad och med de olika spetsarna kan du snabbt och enkelt variera ditt fiske. Köper du en eller två riktigt snabbsjunkande klumpar (typ som de två första compact linorna jag nämner nedan) så klarar du nästan alla platser.
Bild på Guideline Compact RTG - Flyt/Hoover/Sink1
Extremt lättkastade och oväntat långkastande, Jag har fiskat denna i sjunk graderna I/S3/S4 och I/S5/S6 på min 12,'6 #8 och tagit ett par fina fiskar där terrängen i vissa fall varit svår och vattnet snabbt och kallt. Till min 11' Scott T3h #8 så har jag denna i Flyt och I/S1/S2 för små flugor, trånga platser och lågvatten.

Egentligen krävdes inte en kort klump för denna plats, men det visade sig att en guideline compact I/S5/S6 var rätt val i det snabba och kalla vattnet.
𝘼𝙍𝙏𝙄𝙆𝙀𝙇 𝙎𝙆𝙍𝙄𝙑𝙀𝙉 𝘼𝙑
𝙈𝘼𝙍𝙏𝙄𝙉 "𝙋𝙐𝙉𝙆𝘼𝙍𝙉" 𝙆𝘼𝙍𝙇𝙎𝙎𝙊𝙉

Vad kommer namnet ifrån?
"Monic is a mathematical term that means having the coefficient
of the term of highest degree equal to one. So, I guess it's supposed to
relate to Monic being the number one fly line brand, this was Bobs daughter's idea
to name the company that and Bob stuck with it"
- Jarvis, Monic anställd.
PVC-FRIA FLUGLINOR
"Monic fly lines do not require the use of any harmful chemicals. Every compound that comes together to make a Monic line is 100 percent recyclable". Till skillnad ifrån många andra tillverkare på marknaden så är Monic fluglinor 100% pvc fria, förutom att detta gör linorna mindre skadliga för dig & miljön så har de flera fördelar när de gäller linornas prestanda. Monic själva förklarar det hela väldigt bra genom att göra jämförelsen med att vi helst undviker vattenflaskor, barnleksaker etc i PVC eftersom vi vet att PVC släpper ifrån sig kemikalier, förutom att förorena så bidrar det till att försämra en fluglinas kastegenskaper. När en lina släpper ifrån sig kemikalier/material så kommer det så småningom bildas små bristningar/hål i linans sammansättning, detta i sin tur leder till att den kemiska förening linan initialt hade och som var framtagna för att ge linan sina specfika egenskaper nu har förändrats eftersom kemikalier "läckt" ifrån linan, vidare så bidrar detta till att linan snabbare krackelerar vilket i sin tur gör att smuts & annan kontaminering fastnar på linan och försämrar dess kastegenskaper. En PVC fri lina är naturligtvis inte oförstörbar men enligt Monic själva så är livslängden upp till 2-3 gånger längre med deras PVC fria linor just för att de inte läcker kemikalier och därför börjar sjunka, krackelera etc.
ETT FÖRDJUPAT TÄNK OM KÄRNOR & TEMPERATURER
Monic har tagit "tänket" om kärnor/temperaturer/applikationer steget längre än många andra. På marknaden finns idag i huvudsak två kategorier när det gäller temperaturer och fluglinor och det är Tropiskt flugfiske eller inte, vilket känns ganska begränsande med tanke på att tropiskt är rätt enkelt att definiera, medans "inte tropiskt" kan vara väldigt olika temperaturer. En annan sak som med tiden blivit allt mer onyanserad är synen på kärnor, där stumma kärnor/linor nästan alltid är det som står högst i kurs, Men på Monic resonerar man annorlunda där ser man tapering, kärna, coating, temperatur samt applikation som en helhet och där sambanden mellan dessa avgörs av kontexten de används i. På Monic verkar man anse att en stum kärna är bra om det inte kompromissar linans övriga egenskaper för mycket, det är därför deras super stumma lina Skyline som har en Javelin tapering är mycket bra för att kasta stora streamers, men bara om temperaturen är 7+ grader men helst varmare! gärna sommarvärme. Detta för att en stum GSP (gel-spunn) kärna må ha överlägsna krokningsegenskaper men på bekostnad av att den blir trasslig om det är för kallt! det är alltså fråga om att göra rätt avvägning. Vill man ha en lina för riktigt kalla förhållanden får man offra lite av stumheten för att slippa trasslande och ha en lina som ligger rakt på vattnet. En lina som klarar detta är Icicle, den har samma "Javelin" tapering som Skyline men en annan kärna, (braided fiber core) denna kärna är "low-to-moderate stretch" och klarar därför riktigt kalla temperaturer, till och med minusgrader! samtidigt som den den går att fiska peacock bass med i 30 grader, men helt stum är den inte. Vet man att man alltid fiskar i sommar värme kan man gärna välja en Skyline men är man ute och krigar året runt är Icicle eller en av varje det givna valet. Det är denna förståelse av helheten vi menar att Monic ser på ett djupare plan. Man kan kort säga att man kan inte få alla egenskaper i en och samma lina utan att offra något, det mest självklara exemplet här är såklart taperingar, en lina för försiktiga presentationer kommer inte och kan inte kasta stora/förtyngda streamers särskilt bra.
HENLEY
"All Henley series lines use our traditional weight-forward taper which is all about versatility".
Klassisk no-nonsense tapering, Linorna som har Henley tapering har en 10,97m lång klump, baktapering inräknad. Med denna klassiska tapering klarar du det mesta, en bra avvägning mellan att kunna kasta små till medelstora flugor med bibehållen precision och presentation. Om du har ett bra dubbeldrag och är rak i din kaströrelse så kan du hålla mer lina i luften än klumpen utan att linan börja wobbla och bli instabil, detta beror delvis på skjutlinans dimension samt den jämnt fördelade vikten på Henley linorna. Kust, sjö eller älv Henley linorna funkar bra till det mesta, verkligen allround. Denna serie har "MoniCORE" som har "moderate stretch" och är en halvklass tyngre än AFTMA standarden. Henley series består av: Henley flyt klass #5-12 färg: clear Temperatur: 1.5 +grad till tropiskt. Henley Intermediate klass #5-12 färg: clear (sjunker ca 1 inch/sec) klar Temperatur: 1,5 +grad till tropiskt. Phantom tip flyt klass # 5-12 färg: grön färg utom sista 15' flytande clear tip. Temperatur: 1,5 grad till tropiskt. Alla Henley linor har ögglor i båda ändarna.
JAVELIN TAPER - SE SORTIMENTET HÄR!
"The front-loaded design allows the angler to shoot line with ease when longer casts are necessary or when windy conditions are a hindrance".
Klumpen på linorna med Javelin tapering är 36' (10,69m) och har en stor del av massan/vikten långt fram på klumpen, Detta gör dessa linor mer "aggresiva" och de lämpar sig väl för att kasta i motvind och med större flugor. Då Javelin (spjut på engelska) har mer massa framtill och en väl avvägd "body" samt baktapering gör det att du ändå kan hålla rätt bra med lina i luften utan att den blir för instabil även om du kastar med en större fluga. Javelin taper är inte tänkt för underhandskast/spey då vikten ligger för långt fram, Denna lina gör sig bäst med större /tyngre flugor, och ruffigare förhållanden rent generellt. Icicle - flyt klass #4-12 färg: benvit, Low-to moderate stretch MoniCORE kärna, Temperatur: "below freesing" till tropiskt. Icicle - sky blue flyt klass #5-8 (endast hos el-ge) Samma som ovan men i "sky blue" färg Advanced clear plus #3-12 färg: clear. Sensi core kärna, Temperatur: +10 grader till tropiskt Skyline plus #4-12 färg: sky blue kärna: GSP zero stretch core. Temperatur: +7 grader till tropiskt enligt Monic själva men vi säger att den trivs bäst ifrån 10-12 grader och uppåt. Samtliga linor med Javelin tapering har ögglor i båda ändarna.
PRECISION DRY - SE SORTIMENTET HÄR!
"The extended front taper allows for the most accurate and delicate presentations".
Med sin nästan 3 meter långa fronttapering krävs det att du får ut lite lina innan du börjar känna att spöet jobbar, men detta är vad som krävs om du vill ha en lina som kan presentera en liten torrfluga på en vakande fisk i klart & stilla vatten. Denna lina har en 11,28 meter klump med baktapering & "handling section" inräknat. Den långa fronttaperingen hjälper dig att presentera flugan fint medans linans "body" har en jämnt fördelad vikt som låter dig sätta riktigt fina linbågar och som gör att linan "håller ihop" i luften. Baktapering + handling section" gör att du får bra "pickup" dvs lättare att lyfta mer lina ifrån vattnet och lägga om kast på en vakande fisk tex. Baktaperingens utformning gör det även möjligt att menda linan på längre distanser Precision dry finns i klass #3-6 och har en helt stum GSP-zero stretch kärna som ger dig direkt kontakt vid mothugg. Linan har en blå färg som samtidigt är "clear coated for stealth" Då denna lina har en helt stum kärna så fungerar den ifrån 7+ grader, men mår som bäst när temperaturen är 10-12 grader och uppåt. Precision Dry har ögglor i båda ändarna.
MONIC 101 - SE SORTIMENTET HÄR!
"The perfect do-it-all trout line".
Allround flytlina i ett attraktivt prisläge! Denna lina en 12,5 klump med jämn viktfördelning. En lina som lämpar sig bra för både strömmande & stille vatten, framförallt om du har lite utrymme. Kastar allt ifrån små torrflugor till mellanstora streamers och nymfer. Den längre baktaperingen gör det enklare att menda linan och ger bra "pick up" dvs möjligheten att lyfta lina och lägga om ett kast på en vakande fisk. Denna lina finns i klass #4-8 och fungerar i samma temperaturer som Icicle linan, dvs ifrån minus grader till sommarvärme. 101 linan har en "braided fiber core" som är "low-to-moderate stretch" vilket gör den enkel att sträcka ut. Denna lina har en diskret grönaktig färg som gör att den smälter in fint i omgivningen. Monic 101 har ögglor i båda ändarna.
Mer om Monic fluglinor hittar du i tidigare blogginlägg.

Specifikationer
Attribute nameAttribute value
DensitetFlytande
Klass6
Längd27,4 meter
Klumplängd18 meter
FabriksöglaJa