Filtrera
Stäng

Köpguide till Polaroidglasögon

Köpguide till PolaroidglasögonPolariserande solglasögon är, märkligt nog, fortsatt något som inte tycks ingå i alla flugfiskares lista över basprodukter för en bra dag vid fiskevattnet. Och ibland de som förstått alla fördelarna med dessa "magiska" glasögon, så är det fortsatt många som drar åt plånboken så till den milda grad att de väljer skräp framför kvalité. Vi har skrivit om det tidigare, vikten av att förstå vad en produkt verkligen kostar, att omvärdera den sedan länge i svenskar ingrodda tankeprocessen att enbart stirra på prislappen, att inte fundera över vad en produktkostar utslagen per dag. Men här finns fler värden att inväga. Bra produkter, som då generellt är lite dyrare, är oftast bättre. De håller bättre, har bättre konstruktion, fungerar bättre.....

När det gäller polariserande solglasögon finns inga undantag. Köp inte enbart ett par bara för att du skall ha, var villig att låta dig välja det bästa som du kan tänka dig, de som passar dig bäst, de som har bäst konstruktion, de som håller bäst, de som fungerar bäst. Du kommer inte ångra dig. Hur skall då ett par bra polaroidbrillor se ut? Börja med passformen. Prova ut en båge som passar dig. De skall sitta tajt, men inte skava eller klämma. De skall vara väl slutande runt ögat så inget ströljus kommer in bakifrån eller från sidorna. Samtidigt skall de inte sitta som en dykmask, luft måste kunna passera, extra viktigt vid fiske i varma förhållanden när man svettas. När du sedan håller dina utvalda favoriter i handen, de som sitter bäst på dig, börjar du granska kvalitén. Hur känns bågarna? Stabila, starka, plastiga? Detaljer att kolla på är om det finns några svaga punkter som skulle kunna gå av. Kolla även hur sidobågarna är fästa till fronten av glasögonen. Är det med skruv, eller är det någon annan lösning. En del glasögon med skruv har en tendens att släppa efter nog många öppnandes och förslutandes av bågarna. Slutligen gäller det att välja rätt färg på linsen. Här tillkommer alltid personlig smak och eventuella synfel. Men det finns en enkel grundregel när det kommer till färg på linsen:

Gråa linser - bra vid större, öppet vatten och dagsljus. Rätt val vid fiske från båt längre ut på havet.

Koppar/bärnsten - bästa "allround" färgen. Fungerar vid i princip alla förhållanden från gryning till solnedgång vid fiske i klart, till lätt färgat vatten. Behagliga för ögonen. Färgen ger god balans mellan kontrast och färgåtergivning.

Gula linser - kontrastrika som primärt lämpar sig för landbaserat fiske under mulna dagar i klart till lätt färgat vatten.

Röda linser - extremt kontrastrika och lämpliga när himlen är tjock och ljuset dåligt. Fungerar även bra vid solnedgång eller uppgång.

Rosa linser - likvärdiga egenskaper som de röda, men något mindre kontrast och därmed lite behagligare för ögonen.

Så, vad väljer man då? Här kommer ett budskap du kanske inte riktigt räknat med, man väljer inte en färg, utan minst två. Jo, detta är verkligheten. För en fiskevecka innehåller generellt både bra och dåliga dagar, vackra, soliga och varma dagar, likväl som kalla, mulna dagar. Och japp, om du inte visste det, så innehåller de även soluppgångar och solnedgångar. Med två olika glasögon, med olika färger på linserna, kommer man få ett bättre fiske och behagligare upplevelse. Bra val för det mesta flugfisket är ett bar med koppar/bärnstensfärgade linser och ett par lite mer kontrastrika för mulna dagar, t ex gula eller röda.

Varför polariserande linser? Dels skyddar ett par solglasögon dig från skadlig UV-strålning och ger mindre påfrestning soliga dagar för dina ögon. Det blir helt enkelt behagligare att fiska under solen. Men den viktigaste fördelen ligger i de polariserande linsernas egenskap att "ta bort" blänk i vattnet och därmed ge dig en möjlighet att tydligare se genom vattenytan. Detta gör att du lättare upptäcker fisk som följer flugan eller rent av kan se fisken i vattnet som du tänkt fiska på. Dessutom skyddar ett par glasögon dina ögon från flugan när du kastar, bara det värt en investering.

Skriv en kommentar