Filtrera
Stäng

Ibland silar vi mygg och sväljer kameler

Ibland silar vi mygg och sväljer kameler

På de fiskeresor jag varit på så har det alltid uppkommit en diskussion mellan förespråkarna av catch & release och de som försvarat sin rätt att ta hem den fisk de fångat. Som den gamle man jag är har jag alltid fastnat för en åsikt någonstans mellan mina fiskevänner. Vilket stör bägge sidor till vansinne.

Vad som däremot förundrar mig och retar mig är att dessa starkt övertygade vänner helt missar det brutala hantverk som utspelar sig vid rensborden. Annars så kunniga och hänsynsfulla sportfiskare förvandlas helt plötsligt till barbarer som slabbar och skvätter så att man måste fly utanför en säkerhetsgräns på 50 meter. När "huggandet" är klart så slängs sedan ca. 50-70% av fisken i väg som rens. Det är detta som jag ser som ett stort problem. Det är Ok att ta matfisk tycker jag, men när man gör det så måste man ta hand om fisken med respekt. Och det är absolut inte Ok att slänga mängder av perfekt fisk i vattnet som rens.

Får vi ordning på detta så tror jag att vi spar vi mer på havets resurser än det vi eventuellt får ut av allt tjafs vi har gällande CR. Det hade inte varit helt fel om tex guider och researrangörer lägger in detta som en del av sina arrangemangen, en liten genomgång/kurs om hur man tar tillvara på fisken. Jag tror faktiskt att detta hanterande i de flesta fall beror på okunskap och att de flesta gärna skulle ta tillvara på sin fångst på ett bättre sätt bara de visste hur.


Här går det rätt bra faktiskt. De verkar kunna sin sak.

Skriv en kommentar