Filtrera
Stäng

Hösten luktar regnbåge

Hösten luktar regnbåge

Hösten har äntligen kommit till vårt avlånga land och detta betyder regnbågsfiske för min del.  Ett fiske som jag har stor förkärlek till. Att slippa allt muller ifrån stan, spårvagnar som gnisslar och nattklubbar som pumpar techno in på småtimmarna. Nej, jag vill vara ute i skogen vid en fin sjö och andas. Äntligen är hösten här igen.

Jag hade pratat länge med mina två vänner om att försöka ta oss ut på ett regnbågspass under september månad. Tillslut spikade vi ett datum och Stora Kroksjön som tillhör Abborresjöns Fiskevårdsförening stod på agendan. Detta är ett vatten jag är väl bekant med och jag hade stora förhoppningar om en bra fiskedag. Klockan ringde 05.00 och det var bara att resa sig ur sängen och slänga på sig kläder, ta packningen och gå ner till bilen. Man vill ju inte missa soluppgången en dag som denna.

Vi hann precis fram till Stora Kroksjön när solens brinnande strålar började titta fram över trädkronorna. Vi såg vakande fisk vid ytan och att det skulle testas torrfluga var ett faktum. Jag rotar fram min flugask med torrflugor och synar den länge innan jag beslutar mig för att testa en getingimitation. Jag hittade en fin udde jag kom lite i lä från vinden som stundvis gjorde det väldigt svårt att kasta. Efter några få minuter har jag min första kontakt med en regnbåge. Tyvärr var jag inte tillräckligt snabb med mothugget vilket var lite surt, men jag fick samtidigt bekräftat att fisken var villig att hugga vid ytan. Jag fiskar av en fin vik utan någon framgång. Det var lite vak längre ut, men dit nådde inte min fluga. Mina vänner fiskar på flitigt dem med utan framgång. Jag beslutar mig för att testa nästa vik och det går bara 2-3 minuter innan det suger till i andra änden av min fluglina. Det bjuds på en härlig fight med ett flertal rusningar och hopp från fisken. Detta var ingen bjässe men den var otroligt stark för sin storlek. Tillslut lyckas jag håva fisken och vilket exemplar jag hade fångat! Fisken hade en otroligt vacker mönstring, välbehållna fenor och en proportionerlig kropp. Detta kan vara den vackraste regnbåge jag någonsin fångat. Man kunde nästan tro att den var fångad i ett strömmande vatten i Alaska.

 

Dagen fortsätter och fisket är i fullgång. Båda mina vänner som är mer eller mindre nybörjare inom sportfiskets värld lyckas båda fånga fisk. Detta är alltid det viktigaste för mig när jag är ute med kamrater som inte fiskar mycket. Det gör mig gladare att dom får en fisk än att jag fångar en själv. Efter totalt 6 landade fiskar och några tappade på 4 timmar beslöt vi oss för att testa Abborresjön som ligger alldeles i krokarna och som också ingår i samma fiskekort som Stora Kroksjön. Detta var dessvärre utan resultat. Tillslut kurrade våra magar så pass mycket att det var dags att bege sig hem igen, till bullret och spårvagnarnas gnissel. Vi hade haft en fantastiskt trevlig dag vid Stora Kroksjön och det är bara en tidsfråga innan nästa regnbågspass är spikat.

 Text & Foto: Simon Hansson

Skriv en kommentar