Filtrera
Stäng

Håll fingrarna i styr!

Håll fingrarna i styr!

Martin "Punkarn" Karlsson ger sina personliga rekomendationer på några vettiga prylar som besparar dig blodiga fingrar och sannolikt onödigt lång hantering utav de fiskar du tänkt återutsätta.
Hookout (klicka på bilden ovan)

Ett verktyg som besparat både mig och Gäddan onödiga otrevligheter. Jag står i skuld till detta verktyg kan jag konstatera efter flera års användande. Då denna "tång" har ett pistolgrepp och inte två hål som en vanlig peang har så får du ett stadigare grepp och kan använda den även med handskar på eller med mycket stela fingrar.


Peanger (klicka på bilden ovan)

Varför köpa peang då jag förespråkar Hookout? De kompleterar varann på ett bra sätt. Om kroken sitter illa i gälarna eller på annat krångligt ställe djupt i fiskens käft så kan det vara bra att ta ut kroken "bakvägen" man gör helt enkelt så att man klipper av tafsen och lyfter hjällocket och plockar ut flugan den vägen. Du får offra tafsen men räddar fisken. Här är listan lång på olika modeller jag föredrar en som är 15cm eller längre. Har du redan en peang till ditt övriga fiske så köp en hookout och ta även med dina vanliga peang ut. Skaffa gärna en med ett tandat mittparti så kan du använda den för att klippa taffsar samtidigt.Climax Toothy Critter wire (klicka på bilden ovan)

En mycket följsam och smidig wire som även i de tunna klasserna vänder över förvånansvärt stora flugor. Jag chokerades då jag slängde ut min senaste monster fluga som råkar vara en av de största jag bundit med 20lbs wire i slutet, Den vände över mycket snyggt och inga knyck i kastet som det kan bli med för styva taffsar. Till de största flugorna gör sig sannolikt 35 eller 50lbs wiren bätte, inte för att den brottstyrkan behövs utan snarare för att få lite mer massa och gods i taffsen för att vända över stora flugor som också är förtyngda. Denna taffs skarvar jag genom att göra Dubbel grinner knut, Då jag knyter flugan så är det perfection knot som gäller, Är det till en tubkrok så tycker jag vanlig betesknut men ännu hellre enkel grinner med ca 3 varv är lättast att dra åt. 

 


Måttband

Kul att ha med och kolla, själv har jag nog bara mätt en gädda och det var för över 15 år sedan. Den fisken vare 113cm och är i dagens datum (3 augusti 2015) den längsta jag fått. Själv så föredrar jag att måtta fisken ungefärligt mot spöet, helst i vattnet möjligtvis på gräset. Gör gärna en markering på spöet, en tejpbit eller dylikt vid den längd du tycker är relevant. Jag brukar ha första och andra linföraringen som ungefärlig refferens.

Bildresultat för salter våg

Vågar (klicka på bilden ovan)

Jag har en i badrummet, varninglampan lyser vid 65kg och jag vet att det är dags att börja röra på sig igen. Annars så är en våg upp till 20-30 kg ingen dum ide' för dig som ska resa utomlands och vill väga bagaget. Ska du väga gäddan och inte bagaget så är en våg upp till 15-20 kg (optimist!) att föredra men se för bövulen till att väga gäddan i en gäddsäck eller dylikt anordning inte hängandes i läppen såtillvida du inte klubbat fisken och ska käka den. Klart slut!Text & Foto: Martin "Punkarn" Karlsson

Skriv en kommentar