Filtrera
Stäng

Galet bra västkustfiske | RAPPORT | EL-GE Sportfiske

Galet bra västkustfiske | RAPPORT | EL-GE Sportfiske

Efter en varm och stilla sommar blev det återigen vanligt väder och vinden har inte möjliggjort någon fisketur varken på djupen eller vraken. Vi har följt de ganska ostadiga väderrapporterna i veckor och nu i onsdags utlovades det ett vackert avbrott i den svenska sensommaren. Min bror Kristofer var tyvärr tvungen att jobba denna dag, så jag och min vän Marcus bestämmer oss för att åka. Vi stod i valet mellan vrakfiske och djuphavsfiske men bestämde oss ganska snabbt för att testa djupen efter att prognosen plötsligt visade ännu bättre väder.

Väcklarklockan ringer och som alltid inför fiske är man förvånansvärt pigg och förväntansfull. Strax efter fem träffar jag en lika pigg Marcus vid bryggan. Man märker att hösten är på intåg då det fortfarande är mörkt och luften är frisk och kylig. Vi börjar att packa båten, det är mycket prylar som ska med! Det börjar snart ljusna, och vi kör snabbt ut mot en grundtopp strax utomskärs för att lösa dagens agn. Marcus hinner knappt släppa ner sin häckla innan den attackeras av ett stort stim av makrill - fem krokar och fem makrillar! Det tar inte många minuter innan vi har tillräckligt med makrill.
Idag ska vi testa ett område med djup på 300-400 meter och främst fiska efter långa. Havet ligger blankt som en spegel så vi kan ligga på i bra hastighet ut. På vägen ser vi ett gäng tumlare och kort därefter får vi följe av 4-5 havssulor - det är alltid ett gott tecken!
Väl på plats börjar vi söka av området med hjälp av ekolodet för att hitta dagens fiskeplats. Vi leter efter en lite hårdare kant där vi ska börja fiska. Där kanten precis börjar att slutta ankrar vi upp för att sedan sakta driva neråt och avsluta där berget flackar ut mot mjukare botten. Jag får ner mitt tackel innan Marcus och bara efter någon minut är första fisken krokad. Vid mothugget känns det tungt men dock lite mer likt lubb än långa. Det visar sig stämma bra och en lubb strax under 12kg bryter utan. Riktigt bra start men dock inte arten vi är ute efter.
Efter ett tag hugger det igen på mitt spö och det är något riktigt tungt i andra änden. Fisken stretar emot riktigt bra och efter en tung fight kommer en fin långa på 12 kg upp och glädje uppstår i båten. Snabbt ner med prylarna igen, men nu dröjer det lite innan nästa hugg. Jag förflyttar båten några meter och då hugger det igen på mitt spö och det är ännu tyngre fisk denna gång. Jag är lite tröttare denna gång men till slut kommer en ännu större långa upp med en vikt på 14 kg.
Sedan hugger det på Marcus spö och efter mothugget tar det tvärstopp och fisken börjar ta lina. Marcus får stopp på den och börjar sakta fighta hem den meter efter meter. Medan han drillar sin fisk hugger det på mitt spö och även jag har på en riktigt stor fisk. Marcus fisk bryter utan först och det visar sig vara en enorm långa på 148cm och dryga 18kg. Fem minuter senare kommer min upp och även det är en fantastiskt fin långa på 138cm och dryga 15kg. Vilket jäkla dubbelhugg!
Fisket fortsätter och vi fångar ytterligare några fina fiskar. När klockan slår fem börjar vi förbereda oss för hemfärd och plockar ihop våra prylar. Precis innan jag ska dra upp mitt tackel hugger det! Perfekt tänker jag, då slipper jag veva upp tomma krokar. Jag tar spöt och gör mothugg och det är helt stumt. Marcus frågar om jag har bottennapp, men jag känner att jag får upp fisken några centimer och säger att det minsann är en riktigt stor fisk i andra änden. Det går riktigt tungt och när det är 35-40 meter kvar och fisken hamnar i strömmen tar det tvärstopp, och spöt pekar rakt ner.
Jag får hem meter för meter, och till slut får jag upp tacklet och en enorm vitrocka visar sig! Vi lyfter upp den försiktigt i båten och nu ser den ännu större ut. Tyvärr har vågen tagit sig ett dopp och fungerar inte längre, och istället för att slå ihjäl fisken för att väga den i land bestämmer vi för att snabbt släppa tillbaka den. Utan att spekulera för mycket så vägde den sannolikt en bra bit över 11kg. Rockan simmar glatt tillbaka, och vi styr hemåt om möjligt ännu gladare.
Skriv en kommentar