Filtrera
Stäng

Gäddflugfiske | Martin "Punkarn"

Gäddflugfiske | Martin "Punkarn"

Helt ärligt, en av anledningarna till att jag gillar gäddflugfisket är att man har chans på stor fisk och en av anledningarna till att jag speciellt gillar vårfisket lite extra är att chansen att få stor fisk på grunt vatten är stor. Naturligtvis kan det ske övriga delar av året också men just vid våren då gäddan är på väg att leka eller har lekt så är chanserna extra goda. Det sägs ofta att allt fiske har sin charm. Jag har provat ganska mycket och jag får nog säga att den där vågen som bildas då en stor gädda på grunt vatten sätter fart mot flugan är kanske bland de häftigaste man kan uppleva med ett flugspö i handen på våran del av klotet.



Den där vågen eller kanske mer känt som ”plogen” bakom flugan fick faktiskt en fiskekompis att bli helt biten av  gäddflugfiske utan att det ens var hans fluga det ”plogades” bakom. Vi var på en grund plats som vi kodat om och som kallas ”Electrecute bay” eller rättare sagt vi hittade på det namnet då stället inte ens verkade ha ett namn. På plats så kastade jag ut min fluga, drog hem två drag & sedan så bildades en rejäl virvel 5-6 meter bort och vattenytan reste sig när fisken gjorde ett Kamikazeutfall mot flugan som fick vattenytan att ”explodera”. 

Min vän blev i exakt denna stund en frälst gäddflugfiskare och då han bevittnade detta så levererade han en harang på sho-bre svenska följt av OH MY GOD ca 10 gånger och såg nästan andfådd ut. Gäddan ifråga som förändrat en mans liv trots att han själv inte fick den vägde kanske knappt 4 kg. Det är exakt denna typ av händelse jag nu beskrivit som det finns goda möjlighet till att få uppleva nu på våren. Ska sanningen fram så är den här historien faktiskt ifrån ett gäddfiske en varm sommarkväll för några år sedan och jag ska medge att även jag blev lite förvånad att denna plats skulle hålla en så pass fin gädda trots att det var så grunt och varmt. 



Ett par år har gått sedan denna händelse och min vän som då var medhar slitigt ont i sitt gäddfiske och har mest retat upp smågäddor både lokalt och i Blekinge. Trots att hans gäddor har varit i cigarrformat har glädjen inte uteblivit, tvärtom så har denna livsnjutare nött på ännu hårdare, uppskattat de små fiskarna men hela tiden haft bilden av plogen bakom flugan från en stor gädda i huvudet. 

Vi återvänder till Electrecute Bay våren 2016 och min vän som för övrigt heter Kong slänger ut flugan på en av de grundaste platserna på den översvämmade mossen. Det är en perfekt solig vårkväll, lite för perfekt i min mening då det var helt stilla vilket inte brukar vara någon hit. Soldyrkaren Kong var dock mycket belåten över att solen sken och det var fint och stilla. Skam den som ger sigbrukar det sägas och det är här och nu den stora plogen Kong väntat på uppenbarar sig och den rejäla gäddan haffar flugan. Det är nu ni vanligtvis får läsa om hoppen, rusningen, adrenalinet och en oproportionelig mängd adjektiv som beskriver dramatiken som i ärlighetens namn ofta är rejält tillspetsat och hårt saltat.

Men inte denna gång, denna gädda är tydligen befriad från självbevarelsedrift. Kong drar snabbt in fisken och utbrister ”Sifu, den är stor, mycket större än din”. Många är de smeknamn man haft igenom åren, vissa av de äldre punkarna i Göteborg säger ”fiskaren” och bland fiskefolk säger de ”punkarn” till mig, Kong säger Sifu. Smickrande med ett Kinesiskt smeknamn som betyder ungefär ”mästare”. Sifu kallas tex en med svart bälte i Kung fu, något jag verkligen inte har. Efter en snabb fotografering av en trött gädda och en euforisk Kong så fortsätter fisket men utan någon mer framgång denna dag. 



På våren söker jag gäddan i grunda vikar i sjöar eller grunda partier i strömmande vatten, gärna där marken är låg och där det svämmar över på land och det finns rikligt med vegetation. Flera är de platser som kan se lite ”döda” ut tidigt på säsongen, ingen lockande vass eller annat. Men tittar man under ytan på en plats som på sommaren är igenväxt så kan man ofta finna att på våren så sticker det upp vass som är avkapad en till några  decimeter under ytan. Dessa platser är perfekt för gäddan att stå i så låt dig inte luras av att det ser lite trist ut ovan ytan. På vårfisket som sker på grunt vatten och särskilt nyss nämnda platser med kapad fjolårs vass så är en fluga med vasskydd oumbärlig. Jag fiskar oftast dessa platser med flyt- eller möjligtvis intermediatelina och oftast med lätta  flashflugor vars enda förtyngning består av sina epoxyögon och det lim som används. 

Att använda intermediate lina, alltså en som sjunker långsamt kan tyckas onödigt då det ofta rör sig om grunda platser men den har några fördelar emot flytlinan som jag värdesätter även om jag gillar att fiska med flyt. Med en intermediatelina så får du bättre kontakt med flugan eftersom du får bättre sträck, detta blir särskilt tydligt när det blåser. Då ligger flytlinan som en sicksacksöm mellan vågtopparna och försiktiga hugg kan missas helt eller åtminstone upptäckas för sent. Intermmediatelinan är ofta något tunnare och skär lättare igenom vinden. Kanske kan flytlinan med sin grövre dimension och ”massa” lättare hysta ut de största flugorna men samtidigt så är det lättare att få upp en hög linhastighet med intermediate eller sjunk så det kanske går på ett ut. Jag har funderat lite på det där men eftersom jag nästan aldrig fiskar med dagens flugor som ofta är i Chihuahuastorlek så vet jag inte exakt vilken lina som vinner i dessa situationer.

6 tips för gäddfiskaren!

 

1.

Gör som Kong, dvs ge inte upp och uppskatta de små fiskarna. Dyrka solen och fortsätt att fiska även om vädret inte är det du önskat.

 

2.

Weed-guard, eller på svenska “Vasskydd”. På mina egna flugor binder jag in dem längst fram och har jag köpt flugan (japp det händer att jag köper) så binder jag dit dem i efterhand i form av ett “V” bakåt mot kroken med grov nylon, så att det ser ut som ett klassiskt vassdrag.

3.

Linkorg/Linbricka, själv kör jag med Flexi strip. Det är synd att trassla mer än nödvändigt.

4.

En bra och lång Peang/tång för att minimera skador på dig själv och gäddan. Det är bra att ha en peang inbyggd avbitare alternativt tång för att klippa vajern om gäddan svalt flugan djupt och du måste ta ut flugan «bakvägen» dvs ut igenom gälarna. Offra hellre lite wire och klipp av och knyt om än att paja gälarna för att du är snål/lat.

5.

Kasta där du nyss vadat eller paddlat med flytring. Vid ett tillfälle så hystade Kong ut flugan precis där jag vadat och grummlat upp vattnet och haffade en fin gädda. Detta har jag även hört från flera andra som både vadat och fiskat flytring. Glöm därför inte att vända dig om och kasta några kast där du eller din polare gått, det kan löna sig.

6.

Vada gärna och täck mycket vatten. Observera att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Många gånger särskilt på våren så kan fisken stå precis framför fötterna på dig så gör gärna ett par korta kast innan du kliver i och se till att kasta längs med stranden och inte bara rätt ut.

Skriv en kommentar