Filtrera
Stäng

Fisketeam sökes till tonfiskforskning | FishEco

den 1 juni 2021

Fisketeam sökes till tonfiskforskning!
Fisketeam sökes till tonfiskforskning!
Foto: SLU

Fisketeam sökes till tonfiskforskning!

Den blåfenade tonfisken var hårt fiskad och försvunnen från Skagerrak. Nu simmar den åter i svenska vatten. För att ta fram kunskap som kan bidra till en hållbar framtid för den blåfenade tonfisken bedriver SLU forskning om den blåfenade tonfisken. Nu söker forskarna erfarna fisketeam för årets märkning.

För femte året i rad vill SLU, Sveriges lantbruksuniversitet att märka tonfisk i Skagerrak för att studera beteende, överlevnad och vandringar av denna återetablerade art i svenska vatten.

– Trots ett stort internationellt intresse för blåfenad tonfisk saknas fortfarande mycket kunskap om den och dess ekologi. Vi har hittills märkt cirka 200 fiskar med elektroniska sändare. Dessa märkta tonfiskar genererar redan ny och värdefull information, men det är viktigt att vi fortsätter märkningen för att lära oss mer om tonfiskarnas ekologi och beteende, för att kunna utveckla framtidens hållbara förvaltning. Till detta behöver vi hjälp av erfarna tonfisketeam, säger Andreas Sundelöf, forskare vid SLU.

Projektstart i augusti

Fiske för märkning är planerat mellan den 21 augusti och 5 september, under förutsättning att alla tillstånd är på plats och att vädret tillåter.

För att få delta i forskningsfisket ställs höga krav på utrustning, båt och erfarenhet hos deltagande team, eftersom det kan röra sig om mycket stor fisk i vikter upp mot 500 kilo.

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information.

Den blåfenade tonfisken är fredad i svenska vatten, för att kunna genomföra forskningen söker projektet dispens för ett skonsamt fiske med med sportfiskeutrustning, för att kunna märka fisken med avancerade elektroniska sändare, som ska ge bättre kunskaper om bland annat tonfiskarnas rörelsemönster.

Fakta:

Så anmäler du intresse

På sidan slu.se/blafenadtonfisk hittar du anmälningsformulär och mer information om forskningsprojektet.

Skriv en kommentar