Filtrera
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR
Stäng
20% RABATT PÅ UTVALDA HASPELRULLAR KLICKA HÄR

Fisken dör ut – och det är skarvens fel | Aftonbladet

den 29 april 2018

Något har hänt. Alla vi som varit med ett tag kan vittna om de enorma förändringarna i fisksamhället och ekosystemet i vår skärgård. Ja, inte bara under ytan utan också på kobbar och skär.

Debattör: Gunnar Berglund, fiskekonsulent på Stockholms Stad


Den främsta orsaken är kraftiga rubbningar i ekosystemet med för lite rovfiskar och på tok för mycket djurplanktonätande fiskar som spigg och skarpsill.

Det i sin tur ger för lite djurplankton som är helt avgörande för en hälsosam och frisk skärgård. Bland annat skall dessa plankton vara föda till fiskynglen och motverka algblomning som bidrar till syrebristen. Mycket spigg i en lekvik ger inga eller mycket få fiskyngel av till exempel abborre och gös. Ett gösyngel simmar med öppen mun när gulesäcken är slut och finns det inga plankton svälter ynglet ihjäl på några dagar.

Och utan nyrekrytering av abborre, gös och torsk får vi ännu mer spigg.

Hur har det då blivit så att systemet tippat och hamnat i en ond spiral? Östersjön är extra känslig med sötvattenfiskar och saltvattenfiskar i bräckvatten. Vad har rubbat systemet? Det är inte det kustnära fisket, antal fiskare är nere på rekordlåg nivå och husbehovsfisket har minskat till försumbar påverkan.

Läs hela debattartikeln på Aftonbladet


Skriv en kommentar