Filtrera
BLACK WEEKEND - ÅRETS STÖRSTA REA!
Stäng
BLACK WEEKEND - ÅRETS STÖRSTA REA!

Fiska abborre i Danmark (Ishøj & Køge)

Fiska abborre i Danmark (Ishøj & Køge)

Vid ett flertal tillfällen har jag besökt vårt grannland i söder på jakt efter riktigt stora abborrar. Detta startade för ca 5 år sedan då jag fick tips från Mads Grosell som jobbar för Savage Gear om att det finns riktigt stor abborre att hitta i vissa vatten. Jag hade ju sett bilder sedan tidigare på Mads med riktigt feta abborrar som var tagna i Danmark så det var ett faktum att jag skulle resa söder ut. 

Jag kommer inte gå in så noga på hur mitt fiske har varit i Danmark i denna text utan mer fokusera på vart jag fiskat samt lite tips och trix. Många kunder till mig vet om att jag brukar åka och fiska abborre och det är många som vill veta mer om hur man skall gå tillväga. Vart ska man fiska? Vilken tid på året? Fiskekort? Jag ska försöka reda ut den mest ”basic” informationen här!

 

 

Det är framförallt två vatten jag besöker i Danmark när jag fiskar abborre och dessa ligger i Ishøj samt Køge. Abborrfisket i Ishøj är den absoluta favoriten då vi alltid fångar störst fisk här men det finns dock inte så många ställen att stå på här, så är det mycket folk där och fiskar kan det bli svårt att hitta ett ställe att stå på. Fördelen med Køge är att det inte är några svårigheter att hitta någonstans att fiska ifrån, det brukar vara mycket abborre i farten samt att det inte är lika mycket folk som fiskar här. Jag brukar åka och fiska främst på senhösten (oktober, november och början på december) men vår fisket kan också vara riktigt bra. Dessvärre har jag inte testat sommarfisket ännu men jag tror även att det kan vara riktigt hett då.

 

ISHØJ:

Fisket bedrivs främst i poolen i cirkeln jag märkt ut på bilden nedan. Det är rätt så grunt (skulle gissa på 1-2m djup) och rätt så mycket gräs och annan vegetation i vattnet. Jag har fiskat väldigt effektivt med dropshot här men även texas/carolina har gett riktigt bra utdelning. Testa gärna traditionellt jiggfiske. Om man följer kanalen några hundra meter (uppströms) norrut går det också att fiska men det är betydligt svårare att komma åt pga. vegetation samt att det är väldigt grunt i vissa partier. Däremot drog min vän en borre på nära 2kg där, så det kan vara värt att försök! Ett par danskar jag talade med för några år sedan sa att det kan vara riktigt bra fiske i hamnen (precis till höger om poolen) på vårkanten. Däremot bör man nog ha vadare här då det är svårt att komma åt ifrån land. Man fiskar i kanal som heter Store Vejleå vilket är ett rätt stort vattensystem. Jag har inte letat mig bort speciellt långt ifrån poolen vid hamnen men jag är övertygad om att det finns grov abborre i hela detta systemet, så man kan just absolut testa andra spots!

Det finns en hel del regler i detta vatten, var noga att läs dessa innan du börjar fiska. Reglerna finns dels på fiskekortet man köper men även på deras hemsida. Det står även vart man kan köpa fiskekort på deras hemsida http://www.ishojsportsfiskerklub.dk/stvejle.asp

 


 

KØGE:

Här har jag inte fiskat lika mycket och inte fått något riktigt stort ännu men jag har hört folk som dragit riktigt fina abborrar här. Här fiskar man i hamnbassängen och står med fördel och fiskar ifrån båtbryggorna. Jag brukar åka hit när fisket är dåligt i Ishöj eller om det är för mycket folk där (tar ca 20min med bil från Ishöj till Köge). Här är det betydligt djupare än i Ishöj och abborren brukar hugga på det mesta!

 


 

BOENDE:

Jag brukar bo i Köpenhamn och ta in på ett hotell eller vandrarhem. Detta gör jag för att kunna kombinera resan med lite trevliga kvällsaktiviteter. Utbudet på restauranger, pubar i Ishöj är betydligt glesare än vad det är i Köpenhamn. Vill man bo i Ishöj kan jag rekommendera Danhostel Ishøj Strand eller Tangloppen Camping & Cottages (ligger precis bredvid fiskevattnet i Ishöj). På Danhostel Ishøj Strand brukar man betala 300-400kr/person per natt om man bokar nån månad i förväg. Tangloppen Camping & Cottages kan man hyra stugor med t.ex 5 bäddar för ca 800-1000kr per natt. Ju fler man är och delar på stugan desto billigare blir det per natt!
 
 
 
UTRUSTNING:
Jag använder mig främst av dropshotfiske när jag fiskar i Danmark. Som allt annat fiske kan färger och storlekar på beten variera från dag till dig, så jag rekommenderar att man tar med sig lite gott och blandat för att testa sig fram! Däremot har jag några personliga favoriter. Bland jiggar är några av mina favoriter Illex Waver Shrimp i färgen Cinnamon Shrimp, Gunki Grubby Shad i färgen Red Ghost, Illex Scissor Comb i färgen Kawashima Shrimp, Daiwa Duckfin Shad i färgen Wakasagi m.m.
 
När det kommer till spön brukar jag använda mig av haspelspö med lite mjukare toppar men mycket ryggrad. Längder mellan 7-8ft så man får bra kontakt med jiggen i vattnet. Jag kan rekommendera att spana in fiskespön från Sportex, Westin eller Gunki.
 
 Text & Foto: Simon Hansson

Skriv en kommentar