Filtrera
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!
Stäng
PÅ GRUND AV COVID-19 KAN LÄNGRE LEVERANSTIDER FÖREKOMMA PÅ BESTÄLLNINGSVAROR. KONTAKTA OSS FÖR MER INFO!

Din guide för havsöring i Skåne | TEAM TIM TIPSAR | www.el-ge.se

-

Här kommer lite tankar kring hur jag planerar och lägger upp strategin för mitt Skånefiske.

Jag föredrar att fiska på Österlen. Från Åhus till Skillinge. Där är jag uppväxt och den kusten känner jag väl till. Om jag bara kan köra ner över dagen blir det däremot Västkusten. Mellan Vikhög och upp en bit norr om Höganäs finns mängder fina platser. Pelle Klippinge har skrivit boken ”Havsöringsguiden Skåne & Blekinge” och här finns massor av tips på platser runt hela Skånekusten.

Väder, kläder och käk är bra saker att ha koll på och sådant som kan planeras inför det tidiga vinter/vårfisket. Om det tex blåser mer än 7m/s pålandsvind kan vattnet mellan Skillinge och en bra bit längs sydkusten snabbt bli skitigt och färgat. Då är det ofta bättre att fiska norrut mot Kiviksområdet. Eller kanske mysa på västsidan med stilla hav. Det går ju att fånga fisk även under sådana förhållanden. Mina idel-förhållande som flugfiskare är 3-5 m/s pålandsvind, lite gammal sjö som rullar in och lätt färgat vatten.

Se till att inte frysa. För tajta vadarkängor är dumt. Jag har utrymme för att vicka på tårna och en mellantjock ullstrumpa på foten. Jag använder ett tjockt ullunderställ, en tunn primaloftjacka och en skaljacka utanpå. Ett knep om du fryser om fingrarna är att dra ett par latexhandskar utanpå en riktigt tunn handske. Du håller dig torr och varm samtidigt som du får bra grepp om fluglinan.

En bra termos som håller värmen tillsammans med några drypande bacon/äggmackor så klarar man de korta dagarna fint.

Mina tankar kring fisket.

-          Byt inte fluga för ofta. Byt hellre plats. Jag gillar att vara i rörelse. Letar hellre upp fisken än väntar på att den ska hitta mig. Välj ett område med flera fiskeplatser inom kort körsträcka. Dagarna är som sagt korta och tillbringas bäst vid vattnet.

-          Jag använder 0,28 fluocarbon i tafsspets. Slipper sätta flugor i seg tång och kan pressa in fisk snabbt och säkert.

-          Variera intagningen. Även i kallt vatten kan en snabbt fiskad fluga väcka nyfikenhet.

-          Finns där en, finns där fler. Får du efterföljare eller hugg, stanna kvar ett tag. Nu kan det vara läge att testa olika mönster.

-          Uppskatta och behandla utlekt fisk med respekt. Snabb återutsättning och på det igen. Kanske simmar det en stor blankfisk ibland dem.

-          Använd satellitfoton och leta efter förändringar som mörka fläckar, fördjupningar, undervattensrev mm.

-          Tro på det du gör. Varje kast är en ny möjlighet. Blir det ingen fisk har du ändå fått njuta av öppna landskap och frisk luft.

-          Du vill ha varmare temp i luften än i vattnet under vinter/vår.

-          Fisken kan stå väldigt grunt. Fiska även knädjupt mellan stenar och bland tång.

-          Var uppmärksam på fredningsområden vid åar och bäckar.

-

Några platser

Här kommer några platser jag själv gärna besöker. Det är ett litet urval bara.

Landön, norr om Åhus

Kivik och Vitemölla

Gislövshammar-Skillinge-Örnahusen

Kåseberga

Svarte

Smygehuk

Vikhög

Domsten

Viken

Höganäs

-

Skriv en kommentar