Filtrera
Stäng

Beiarn 2018 | EL-GE Sportfiske

Beiarn 2018 | EL-GE Sportfiske
För femte året i rad körde vi vår resa till nordnorge på jakt efter lax. Varje år kämpar vi mot olika förutsättningar. Förra året var det översvämning och i år möttes vi av motsatsen. Lågt vatten, varmare än vanligt och en fiskuppgång som inte varit som tidigare år.

Omar i sol och lågvatten

Jag åkte upp lite tidigare än gruppen för fiske på egen hand. Jag fick slita men lyckades under veckan lirka upp några laxar och tappa ett gäng. Lite oroväckande att det i år verkar vara en hel del oppdrettlax i älven. Det är lax som lever sina liv i odlingskassar och sedan rymmer. Denna lax beblandar sig sedan med den vilda laxen och förstör såväl gener som lekbottnar.

Får man en oppdrettslax letar man redan på närmsta sten och gör processen kort.


Fin lax på en sträcka nära havet.


Även en liten lax är en lax. 

Som sagt så fick man ligga i för de fiskar man fick och aldrig tidigare har gruppen fiskat så hårt som i år.
Gruppen dök upp på måndagen och det var ett taggat gäng som hoppade i vadarna redan första kvällen.
Vi fiskade mestadels älvens mittendel och övre del till en början utan större framgång. Vi var i nån fisk här och där men det lossnade liksom aldrig.
Fisken som var i älvens övre delar kändes svåra att komma till tals med då en hel del av dem stått i älven en tid.
I mitten på resan började vi rikta in oss på älvens nedre delar och fiska på sträckor som påverkas av ebb och flod. När vi gjorde detta så kom resultaten. Det var fortfarande många kast mellan varje fisk men det hände plötsligt grejer för gruppen.
 

Tony med sin första lax för resan.

Fantastiska vyer.

 

Andreas med en grann lax.

Alla fick under den senare delen av resan drilla lax! Ganska mycket smålax men även nån fin mellanlax och en kanonlax på 95cm som Omar lyckades lura upp.
Så totalt landades 8 laxar och 1 havsöring och vi tappade totalt ca 10 laxar. Med tanke på förutsättningarna var vi ändå nöjda med vårt resultat. Man ska även komma ihåg att allt handlar inte om landade laxar. Vi hade en fantastiskt trevlig vecka med den sagolika naturen, tidiga mornar och sena kvällar längst med älven och härlig gemenskap.
Omars fantastiska fisk på 95 cm.


Flugor i grönt och svart fungerar alltid bra i Beiarn. 


Smålaxarna piggar upp och huggen är ofta brutala.


Slutet på en fantastisk resa.

(Foto: Omar Shawki, Tony Lyvén, Viktor Rosén, Oskar Andersson)

Skriv en kommentar