Filtrera
Stäng

1977 - Ett nytt nedslag i historien

1977 - Ett nytt nedslag i historien

1977 var ett år då punkens ideal spred sig vida omkring. Allt var möjligt för vem som helst. Vi vill kanske inte gå så lång som att säga att "gamle El-Ge" själv såg någon sammhörighet till dessa nitbeströdda ynglingar. Oavsett detta så började han vid denna period i sann punkig "gör-det-själv-anda" att klippa och klistra ihop El-ge's första postorderkatalog. Mängder av sömnlösa nätter senare så var katalogen klar, inte helt olik de fanzines som var så vanliga under denna period. Så 1977 var ett viktigt år på många sätt. Vi på El-ge fick en "punk-anda" i huset. Vi kan, vi vill och framför allt vi gör. Kunde "han" skapa en otroligt uppskattad katalog med hjälp av sax och limtuber så nog fasen funkar det mesta. För alla sportfiskare var det inte ett mindre viktigt år. Den första riktiga postorderkatalogen för sportfiskare såg dagens ljus.

Ett antal andra händelser som känns viktiga att ta upp är de album som släpptes. Egentligen en hel massa bra album detta år så man har fått sålla en hel del. Kanske att det tur för oss att det handlar om envägs kommunikation här.



5. På femte plats Kraftwerk, Trans-Europe Express - 1977. Detta är en platta som så till den mildra grad lyckades att hypnotesera sina lyssnare så att de tillslut kände en djup samhörighet till robotar och skyltdockor snarare än till det mänskliga släktet. Kraftwerk var enormt före sin tid och har blivit en stark influens för hiphoppare såväl som industrirockare och "syntare". Otroligt nyskapande. Hela konceptet inklusive skivomslag och låttitlar vittnar också om att dessa tyskar faktiskt hade en hel del humor också.



4. The Clash - The Clash - 1977. Tänker man på punk från England under denna tiden så tänker man kanske främst på Sex pistols men detta gäng har musikalist stått sig mycket bättre. Kanske inte visuellt lika roliga som Rotten och gänget med mycket bättre låtar. Med intryck från en massa andra musikformer som ska, raggae och rock så vidgade detta gäng punkens vyer rejält. Sedan så stod de också för lite mer än bara spyor och skandaler.



3. David Bowie - Low - 1977. Detta det första av tre album som Bowie gjorde under sin period i Berlin. Här börjar han hitta tillbaka till sig själv efter en något förvirrad period. Tony Visconti som producent och Brian Eno som sammarbetspartner på stora delar av skivan gör att det luktar klassiker lång väg. Av många anses detta vara Bowies bästa album. En något dyster men grymt bra platta. Man kan nog säga att Bowie under denna period påverkades/inspirerades en hel del av Kraftwerk.



2. Ramones andra album Rocket to Russia - 1977 kom bara ett år efter deras debutalbum. De körde på i samma stil. Spela in på ett par dagar, inget budget, inga låtar som når tre minuters gränsen. Dvs riktig punk. Säga vad man vill med detta är punkarnas urfäder. Vila i frid "bröderna" Ramones. Inga jobbiga gitarrsolon som var så vanligt på andra sidan atlanten under denna tid. Bara smattrande trummor och fyraackords gitarrer samt Joey röst. Växte man upp under denna tiden så kan man för alltid höra honom i sitt huvud.



1. David Bowie Heroes - 1977. Här fortsätt Bowie på samma spår som Low men bara bättre. Nu sammarbetar han till stora delar med sin "nya kompis" Iggy Pop och de verkar tillsammans ta sig ur de mörkaste landskap de tidigare befunnit sig i. Nu är det mest dystra utbytt mot lite dekadens vilket kan ses som ett steg i rätt riktning. Ett rätt igenom fantaskist album. Har man sett "videon" till Heroes så är man redan där såld. Antagligen skulle det räcka till en plats på listan.


Nu får vi lite panik, vi inte fått plats med. Talking Heads, Fleetwood Mac, Iggy Pop, Bob Marley, Television med flera. 

Beklagar också att det blev två Bowie, men det är ju vi som gör lista...

Bubblare...


Fleetwood Mac Rumours - 1977.


The Jam - 1977.


Iggy Pop Lust for life - 1977.


Bob Marley Exodus - 1977.

Skriv en kommentar
Kommentarer
2016-05-26 09:49
Episkt! :)