Filtrera
Stäng

1969 var ett historiskt viktigt år

1969 var ett historiskt viktigt år

1969 var mycket länge sedan. Kanske så länge sedan att de flesta som läser detta inte ens var födda. Då skall ni "ungdomar"vara extra tacksamma att detta år uppmärksammas av oss. Det hände stora saker detta år, en hel del skivor kom ut som formade lyssnarna och musiken för framtiden. Andra stora händelser formade mer näraliggande områden som sportfiskebranchen. Ni gamlingar som var med kanske tycker att vi missat något album. Visst är det så men detta är en rätt objektiv lista. Erkänner att kanske borde Sly and the family stone, Kinks, Zappa med flera vara med men det får vi leva med.5. På en femte plats har vi Led Zeppelins debutalbum Led Zeppelin(1969). Dessa musiker stakade ut vägen för alla rockare som efter detta entrat scenen. Allt från pudelrockare till de tyngre grabbarna har helt klart detta band som en av sina källor att sno ifrån.4. En helt igenom grym skiva. The Rolling Stones, Let it bleed (1969). Inte ett dåligt spår. Personligen tycker vi att detta album slår de lite mesigare konkurrenterna från England rejält. Kanske har inte detta album påverkat lika mycket men mycket "råare" än så här blir det inte. Fortfarande en lite "farlig" skiva.3. Har man hört albumet så förstår man varför det finns med på listan. Johnny Cash, Johnny Cash At San Quentin (1969). Har man inte hört det så är det bara till att göra det. Helt galet elektriskt. Det känns som det när som helst skall bli ett upplopp och fångarna skall göra upp med sina väktare. Cash lyckas geom hela spelningen hålla stämningen precis på bristningsgränsen. Det här är inte bara ett album för countryälskare.2. En personlig favorit. The Velvet Underground, The velvet Underground (1969). Enligt min mening så skulle de trona på första platsen. Kanske får man dock vara lite realistisk och inse att de kanske inte når upp till "ettans" genomslag rent historiskt, men ett fantastiskt album är det. På detta album tonade de ner sig en del vilket gjorde att de blev lite tillgängligare för skivköparna. Långt i från deras bästa album men det räcker för att ligga på denna lista.1. The Beatles, Abbey Road (1969). Bara det faktum att det är Beatles sista riktiga album räcker i och för sig för att vara med på lista. Orsaken att det ligger på första plats är dock en annan. Den orsaken heter George Harrison. Äntligen, och troligtvis beroende på att John och Paul var rejäla ovänner så lyckades George ta plats. Och vilket plats sedan. Det räcker med att nämna "Here comes the sun".


Vad stor hände för övrigt 1969? Vi kan bara komma på en annan händelse och denna överskuggar i och för sig listan ovan. Men vi gillar ju musik så vi tog med albumlistan också, bara för att fylla ut.

1. Alla kategorier lista. 
El-Ge Sportfiske (1969). El-Ge slog upp portarna för sin första renodlade sportfiskebutik och sportfiskebranchen var föralltid förändrad. Vi har alltså varit i gång sedan musikens urtid och recordrullarnas barndom. Tiden går fort när man har kul...

 

Skriv en kommentar